Tinilányra támadt a fekete halál

Bubópestist kapott egy oregoni lány az Egyesült Államokban, miután megcsípte egy fertőzött bolha egy vadászaton.
Kapcsolódó cikkek

Bubópestist kapott egy oregoni lány az Egyesült Államokban, miután megcsípte egy fertőzött bolha egy vadászaton – jelentették az illetékesek csütörtökön a BuzzFeed szerint.

A fiatal október 21-én betegedett meg és szombaton szállították kórházba – közölte az Oregoni Egészségügyi Hatóság. Jelenleg intenzív kórházi kezelésben részesül Bend városában.

A hatóságok úgy vélik, a lányt egy vadászaton fertőzhette meg a bolha a kelet-oregoni Heppner térségében. Rajta kívül senki sem lett beteg. Ez mindössze a nyolcadik pestises megbetegedés az államban 1995 óta – tették hozzá.

A pestis baktériumát mókusok és különféle vadon élő rágcsálók hordozzák. Amikor az állat elpusztul a rajta élősködő, szintén fertőzött bolhák tovább terjeszthetik az emberekre betegséget.

A tudósok többsége úgy hiszi (egyesek viszont kételkednek benne), hogy a középkorban „fekete halálként” emlegetett járványért a bubópestis volt a felelős. A betegség – több hullámban – legalább 75 millió ember halálát okozta.

A modern antibiotikumoknak köszönhetően a pestis ma már ritkán halálos végkimenetelű, ha idejében felfedezik. Mégis, az oregoni hatóságok azt javasolják, hogy a túrázók ne érintsék meg a betegnek tűnő vagy halott rágcsálókat, illetve ne is etessék azokat.

Az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint az Egyesült Államokban évente heten betegednek meg bubópestistől, de a halálozási ráta kevesebb mint 10 százalékos. Azaz van olyan év, hogy a betegek közül senki sem hal bele a fertőzésbe.