Majdnem meghalt a babája egy puszitól – most figyelmezteti a világot

Sokkoló fotóval hívja fel a figyelmet egy brit anyuka arra, hogy miért nem szabad megengedni másoknak, hogy puszilgassák az újszülött csecsemőket.
Kapcsolódó cikkek

Sokkoló fotóval hívja fel a figyelmet a Facebookon egy brit anyuka arra, hogy miért nem szabad megengedni másoknak, hogy puszilgassák az újszülött csecsemőket. A BuzzFeed-en közzé tett történet szerint Claire Henderson gyermeke majdnem meghalt, miután egy látogatójuk herpeszvírussal fertőzte meg.

Claire kislánya, Brooke, alig egy hónapja született. Sokan megcsodálták a pici babát. Az anyuka szerint az egyik látogató HSV-1 herpeszvírussal volt fertőzött. Ez a kórokozó felel többi közt az ajakherpeszért is, így szájak érintkezésével könnyen átterjed egyik emberről a másikra.

A látogató ajkán viszont nem lehetett látni kiütéseket, mikor Brooke-ot a kezében tartotta – mondta Claire, igaz a vírus nyállal és bőrfelületek érintkezésével is képes fertőzni.

Egyik nap, szoptatás közben, az édesanyja rémülten fedezte föl, hogy újszülöttjének gennyes kiütések jelentek meg az ajkán. Azonnal tudta, hogy a kicsit kórházba kell vinnie. Barátja egy korábbi Facebook-posztjából emlékezett rá, hogy ez mennyire veszélyes lehet a babákra nézve.

A kis Brooke torkát és száját ekkor már végig sebek borították, ezért az orvosok rögtön megvizsgálták, hogy az agya vagy a mája károsodott-e, a fertőzés ugyanis nagyon gyorsan terjed ebben a korban.

Ezt a BuzzFeednek megerősítette a Stanfordi Egyetemen oktató infektológus orvos, dr. Bonnie Maldonado is. Szerinte Brooke esete nagyon ritka, de elképesztően veszélyes, mert idegrendszeri károsodáshoz, végső soron pedig halálhoz vezethet. A legtöbb baba védett, mert az anyukától örököl antitesteket, de kivételes esetekben a vírus szülés közben is képes fertőzni – tette hozzá.

Brooke öt napig kapott vírus elleni kezelést, így szerencsére már jól van. Édesanyja azért tette közzé a Facebookon a történetüket, hogy figyelmeztesse a többi kismamát a veszélyekre. A posztot eddig több mint 35 ezren osztották meg. Bonnie Maldonado infektológus is azt tanácsolja, az első hónapban lehetőleg ne puszilgassa senki az újszülötteket, akinek sebhelyei vannak az arcán.