Szexuális beállítottsága miatt rúgták ki a tanárnőt

Egy szentpétervári bíróság elutasította egy leszbikus tanárnő arra irányuló keresetét, hogy helyezzék vissza állásába, amelyből állítása szerint szexuális orientációja miatt távolították el - közölte egy melegjogi szervezet.
Kapcsolódó cikkek

A bíróság nem fogadta el a tanárnőnek azt az érvelését, hogy elbocsátása diszkriminatív jellegű volt, és ítéletében megalapozottnak fogadta el az oktatási intézmény indoklását, miszerint az oktató a szakmai tevékenységével össze nem egyeztethető módon, “erkölcstelenül viselkedett”.

A meg nem nevezett oktatási intézmény tavaly decemberben bocsátotta el a teljes nevét és életkorát elhallgatni kívánó Aljevtyinát, miután a leszbikus tanárnő a Vkontaktye nevű orosz közösségi portálra képeket tett fel magáról és élettársáról. Az iskola szerint Aljevtyina a fotókkal “a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat propagálta”.

A Vihod nevű melegjogi szervezet ezzel szemben azt állítja, hogy a zenetanárnő szexuális orientációja egyáltalán nem hatott ki a munkájára. “Sosem beszélt a magánéletéről kollégáival, még kevésbé a diákjaival” – mondta Kszenyija Kiricsenko, a Vihod ügyvédje.

A közösségi oldalon a kérdéses fotók nem voltak nyilvánosan megtekinthetőek, s a perben nem derült fény arra, hogy az iskolavezetés miképpen jutott a szerinte “erkölcstelen viselkedést” ábrázoló képekhez. “Így tehát el kell fogadnunk, hogy a tanárnő szexualitása volt az egyetlen ok az elbocsátására, ez pedig hátrányos megkülönböztetést jelent” – tette hozzá az ügyvéd.

Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték. A 2013-ban elfogadott új – melegjogi aktivisták által melegellenesnek titulált – törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a “nem hagyományos szexualitás” kiskorúak előtti propagálása. Ennek fényében a homoszexualitás nyílt vállalása, vagy bármely, az azonos nemhez való vonzódáshoz köthető cselekmény büntethetővé vált.

Egy másik szentpétervári bíróság például április elején utasítást adott egy fiatal melegeknek segítséget nyújtó csoport Vkontaktye-oldalának letiltására. A helyi hatóságok felfogására jellemző, hogy 2014 novemberében, miután Tim Cook, az Apple vezérigazgatója felvállalta homoszexualitását, Szentpéterváron lebontották az amerikai informatikai cég alapítója, Steve Jobs emlékére állított, iPhone formájú emlékművet.