Halálos ételallergiát kapott a vérátömlesztéstől

A nyolcéves kisfiú hetekkel ezelőtt agydaganata miatt kapott vérátömlesztést. Csakhogy, mint kiderült, a donortól végül nem csak plazmát kapott.

A kanadai kisfiú, szokatlan allergiás tünetei két héttel azután kezdődtek, hogy egy rutinnak számító gyógykezelés részeként, vérátömlesztésen esett át. Ahogy az az ABC News beszámolójából kiderült, a vérátömlesztésre azért kerülhetett sor a torontói gyerekkórházban, mert a kisfiú – akinek nevét a családja kérésére nem hozták nyilvánosságra – rosszindulatú agydaganatban szenved.

Csakhogy, a transzfúzió után nem sokkal kiderült, a fiúcska az egyik donortól nem csak vért, de valami egészen mást is kapott. “Amikor először rosszul lett a lazactól, még nem gondoltunk semmi rosszra” – nyilatkozta a kisfiú orvosa, dr. Julia Upton, majd hozzátette, néhány nappal később a gyerek súlyos, anafilaxiás sokkot kapott, ezúttal egy pohár mogyoróvaj miatt.


Kép forrása: Europress

“Bár valószínűtlennek tűnt, a biztonság kedvéért kikértük a kanadai vérbanktól azoknak az egészségügyi adatait, akik a vért adományozták. Így jöttünk rá, hogy az egyik donor, akitől a páciens főleg az antitesteket tartalmazó plazmát kapta, súlyos ételallergiában szenved” – mondta a doktornő, majd hozzátette, az antitestek fontos szereplői a szervezet védekezőrendszerének, mert segítenek legyőzni a vírusokat és a baktériumokat.

“Az allergiás betegek esetében az antitestek túlságosan érzékenyen reagálnak, például az olyan allergének jelenlétére, mint a mogyoró, vagy a lazac. Szerencsére ebben az esetben a páciens súlyos ételallergiája – mivel azt a plazmával együtt tulajdonképpen csak kölcsön kapta – néhány hónapon belül teljesen meggyógyult. Hat hónappal az eset után beszélgettem a kisfiú édesanyjával, aki elmondta, fia azóta éppen úgyanúgy eszik, mint az allergiás epizód előtt, és semmi baja nincs.