Vagyonokat fizetnek a tetovált malacok bőréért

Amerikában kezdett disznókat tetoválni a belga művész, de az állatvédelmi törvények miatt Kínába települt.
Kapcsolódó cikkek

Ezer dologra jó a levágott sertések bőre: sütve, főve meg lehet enni, kiváló kocsonya alapanyag, és cipőt, kabátot, táskát is lehet varrni belőle. A húsért rengeteg disznót vágnak le nap, mint nap világszerte, a bőr ára így nem túl magas. Mégis sokan vannak, akik akár ötvenezer angol fontot (több mint húszmillió forintot) is hajlandóak fizetni egy disznó bőréért. Persze csak azokért, amiket Wim Delvoye, belga képzőművész, és kollégái kitetováltak.

 Wim Delvoye munkában (kép: wimdelvoye.be)

A művész az Egyesült Államokban kezdett el disznókat tetoválni 1997-ben, de az állatvédelmi törvények szigorodása miatt jó ideje már Kínában dolgozik. Az üzlet annyira jól megy, hogy már nem is egyedül: Delvoye tetováló művészeket alkalmaz, egy állaton általában hárman dolgoznak. Elve vágásra szánt állatok bőrét dekorálják ki, természetesen úgy, hogy a disznók altatásban vannak. Más kérdés persze, hogy a tetoválások voltaképpen sebhelyek: egy minta elkészülése után hetek alatt gyógyulnak csak be.

 Kép: www.wimdelvoye.be

Vágás után, általában egyben adják el a tetovált disznóbőröket a gyűjtőknek, de a Chanel luxusmárka is rendelt már belőlük, hogy táskákat varrasanak. Delvoye ki is tömet néhányat, hogy aztán kiállíthassa őket. A minták változatosak, de a legnépszerűbbek a Disney rajzfilmek figurái, és az olyan világmárkák mintái, mint a Louis Vuitton.

További képeket a művész honlapján talál IDE kattintva!