A magyarok inkább boldogak, mint nem

Persze, azért még van hova fejlődni, az ország átlagos boldogságszintje ugyanis csak 67%-on áll.

Most, hogy hivatalosan is véget ért a mai részleges napfogyatkozás, minden további nélkül visszatérhetünk azokhoz a fontos dolgokhoz, amiket a ritka égi jelenség miatt eddig háttérbe szorítottunk. Például, tudta, hogy ma van a Boldogság Nemzetközi Napja? Pedig így van, a mai nap, vagyis március 20-a már három éve a boldogság világnapja.

Egy kis himalájai királyságnak, Buthánnak köszönhetjük a világnapot, ahol úgy vélik, az embereknek alanyi joguk van a boldogsághoz. Sőt, a királyság vezetője még ennél is tovább megy mikor azt mondja, a “bruttó nemzeti boldogság” (amit a világon elsőként Buthánban vezettek be) többet elárul egy ország lakóinak jólétéről, mint a bruttó hazai össztermék. Nézzük is gyorsan, hogy teljesít Magyarország ebben a viszonylatban.

Ha van pénz, boldogság is van

Nos, a Coca-Cola által készítettett friss, ráadásul reprezentatív felmérésből kiderül, hogy boldogság ügyben bizony még van hova fejlődnünk. A közvéleménykutató cég a 18 és 50 éves korosztály tagjai közt vizsgálódott, és úgy találták, a boldogság érzése Magyarországon nagyban függ az anyagi biztonságtól, a megkérdezettek nemétől, sőt, még a földrajzi helyzetétől is.

Kiderült, hogy ellentétben azokkal, akiknek anyagi problémáik vannak és elsőszámú boldogság forrásuk a jövedelemnövekedés, az anyagi létbiztonsággal rendelkezőket az emberi kapcsolataik és a minőségi szabadidős tevékenységek boldogítják.


Kép forrása: Thinkstock

A nők boldogabbak, mint a férfiak

Mivel nagyobb arányban találják meg a dolgokban rejlő szépséget, és általában tudnak időt szakítani arra, amire szeretnének, a felmérés szerint a magyar nők boldogabbnak érzik magukat az ellenkező nem képviselőinél. Míg a férfiak harmada (35%), addig a nőknek csaknem fele (48%) érzi magát boldognak.

A nők javára írható emellett, hogy gyűjtik a vidáám emlékeiket, gyakrabban élnek át örömöt, boldogságot és úgy egyáltalán: több pozitív érzést táplálnak mások felé.

Hogy lehetnénk boldogabbak?

Ahogy az a felmérésből kiderült, a magyar lakosság boldogságszintje átlagosan 67%-os, vagyis inkább vagyunk boldogok, mint nem, ami azt jelenti, van még hova fejlődnünk. És, hogy mi kellene ahhoz, hogy a 67% az abszolút boldogságot jelképező 100% irányába induljon?

Nos, a kutatás ezt is megkérdezte a válaszadóktól: egyharmaduk (36%) úgy gondolja, ha több pénze lehetne, boldogabb lenne. Csaknem ugyanennyien (32%) a szabadidős lehetőségek bővülésétől lenne boldogabb, de javulást jelentene már az is, ha a családok több időt tölthetnének szeretteikkel, barátaikkal és ismerőseikkel.

Ön mitől lenne boldogabb, írja meg nekünk kommentben!