„Rossz anya vagyok, mert csak egy rossz anya gyereke hal meg”

Nők százezrei szenvednek ilyen gondolatok miatt, fájdalmukat elfojtva élik a mindennapokat. A terhesség idején elveszített babák szüleinek könnyebb lenne a helyzetük, ha nem kezelné a társadalom tabuként ezt a veszteséget.
Kapcsolódó cikkek

Ódry Anna terhessége 9. hetében veszítette el első kisbabáját, aztán született egy kislánya. Ő ma már hat és fél éves. Négyévesen nagyon várta kishúgát, de a terhesség 34. hetében a baba meghalt, minden előzetes jel nélkül. Azóta sincs magyarázat, mint ahogy a legtöbb hasonló esetben. Aztán egy ikerterhesség enyhítette a gyászoló szülők fájdalmát, de a 9. héten az az öröm is szertefoszlott.

Anna a Hír24-nek őszintén vall arról, hogyan élte meg azt, amit a legtöbben senkivel nem tudnak megosztani:

A vetélés, halva születés szinte minden nőt érint. Nagyon sokan veszítik el gyermeküket idő előtt, és ebben a gyászban az anya barátnőinek, családtagjainak is szerepe van. Többnyire a kórházban és a családban is rosszul kezelik ezt tragédiát, mert tanácstalanok ebben a számukra is megterhelő helyzetben. Így viszont a szülők – főleg az anyák – fájdalma is mélyebb, hosszabb.

Anna azt vallja, a legnagyobb bajt az elfojtott érzelem okozhatja, ezért a legfontosabb kibeszélni a fájdalmat. Ő blogot írt, aztán egy Facebook-csoportot hozott létre a sorstársaknak. Van, aki önsegítő csoportban tud megerősödni. 

A halva született babák szüleinek segítheti még a feldolgozást: