Ezért érdemes néha egyedül lenni

A közösségi oldalak és okostelefonok világában állandóan kapcsolatban vagyunk másokkal - akár akarjuk, akár nem. Az egyedüllét iránti vágyunkat azonban nem szabad elnyomni...

Az egyedül töltött idő során az agyunk felfrissülhet, ha ugyanis állandóan kapcsolatban vagyunk másokkal, kommunikálunk, vagy csak figyeljük a körülöttünk lévő világot, az agyunk is folyamatosan munkálkodik. Ennek egyik következménye például, hogy hamarabb elfáradunk és nehezebben tudunk koncentrálni. Ha egyedül vagyunk, az agyunk is feltöltődhet, tisztábban tudunk gondolkodni és jobban tudjuk fókuszálni a figyelmünket.

Ha tehát egyedül vagyunk, zavaró tényezők nélkül, nincs olyan dolog, ami elvonhatná a figyelmünket, és jobban tudunk a feladatainkra koncentrálni. Ez növeli a produktivitásunkat, rövidebb idő alatt több dolgot tudunk megcsinálni, és például a tanulásban is hatékonyabbak leszünk.


Kép forrása: Thinkstock 

Ha állandóan egy csoport tagjaként működünk, hajlamosabbak lehetünk arra, hogy a gondolatainkat és a véleményünket a többiekéhez igazítsuk. Ez azonban időnként közel sem azonos azzal, amit valójában tennénk. Ha többet vagyunk egyedül, könnyebben megtalálhatjuk a saját “hangunkat”, és tisztábban láthatjuk a saját értékrendünket, vagyis idővel nagyobb önazonosságot szerezhetünk.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!