Télen csak 42 percig tartott egy óra

Őseink a világos és sötét periódust 12-12 órára osztották, így a mi szélességi körünkön télvíz idején nagyjából 77 percig tartott egy "sötét", és körülbelül 42 percig egy világos óra.
Kapcsolódó cikkek

Fenti számok nem teljesen pontosak és az év során természetesen folyamatosan változnak. Megállapításukhoz a téli napforduló utáni napkelték és napnyugták között eltelt időt vettük figyelembe, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján.

Az idő mérése a középkorban főleg a kolostorokban és a káptalanokban volt fontos a mindennapi liturgia szabályos végzéséhez. Ehhez napórát, vízórát és gyertyaórát használtak. Utóbbiba sokszor kis csengőt szúrtak a megfelelő osztásba. Amikor a gyertya odáig leégett, a csengő kiesett, hangjelzéssel figyelmeztette használóját.

Megbízhatatlan, pontatlan szerkezetek voltak ezek: a napóra éjjel vagy borús időben használhatatlan, a vízórák télen gyakran befagytak és a “kézműves” gyertyák sem mindig ugyanannyi idő alatt égtek a mérőpontig vagy csonkig. A viszonylag megbízható homokóra a XV. században, már a mechanikus óraszerkezetek megjelenése után bukkant fel – olvasható Csukovits Enikő cikkében a Mindennapok története blogon.

A nagy áttörés

A középkorban is érvényes antik időbeosztás szerint a nappali és éjszakai időszakot egyaránt 12-12 kánoni órára osztották. Mivel a napszakok hossza évszakonként változik, természetesen a téli és a nyári óra hossza jócskán eltért egymástól. Egységes időmérésről ilyen körülmények közt szó sem lehetett. A nagy változást a mechanikus órák megjelenése hozott: “Csodálatos óramű, mely éjjel-nappal méri a 24 órát. Éjjel egykor egyszer, kettőkor kétszer üt, ami nagyon hasznos mindenrendű embernek” – lelkendezett 1335-ben egy kortárs.


Thinkstock

Sem a kerekes óra feltalálásának pontos időpontját, sem azt nem lehet megállapítani, kinek köszönhető kinek köszönhető az áttörést hozó szerkezeti elem, a gátszerkezet. Ez fékezte ugyanis az órát mozgató süllyedő súlyt, biztosítva ezzel az egyenletes járást. Annyi biztos, hogy a szerkezet a XIII. században jelent meg, és a XIV. században terjedtek el a kerekes órák.

Az első órákat túlnyomórészt templomtornyokban helyezték el, majd a nagyobb városok a városházára vagy a kereskedést szolgáló csarnokra is rendeltek. Valóságos monstrumok voltak: egy V. Károlynak készített óráról feljegyezték, hogy ütőművének súlya öt mázsát nyomott és 24 óra alatt tíz méter süllyedt.

Időmérés Magyarországon

Ezek a szerkezetek már nem az imaórákat jelezték harangjaikkal, hanem a kereskedő és iparűző polgárok igényeit szolgálták, fontos szerepük volt annak az időfegyelemnek a megszületésében, amely nélkül a piac által szabályozott gazdasági rend elképzelhetetlen lett volna. Ami Magyarországot illeti, források hiányában nem lehet megállapítani, mikor és hol helyezték üzembe az első órát.

A legkorábbi adat Besztercebányáról maradt ránk, ahol egy 1386 és 1399 közötti városi számadás már említ egy János nevű órásmestert. A XV. század második felében nálunk is feltűntek a kisebb méretű, mozgatható gépórák is. Az első óratulajdonosok Mátyás király mellett a híres humanista főpapok voltak, de néhány kolostor is rendelkezett ilyen szerkezettel.