„Eljött a nap, amikor el kell búcsúznom az élettől: ég veletek!”

Brittany Maynard november elsején pontosan úgy vetett véget az életének, ahogy azt hónapokkal korábban eltervezte.
Kapcsolódó cikkek

A 29 éves amerikai nő családja körében, a saját ágyán, a kedvenc zenéjét hallgatva vette be azokat az orvos által felírt pirulákat, melyek kioltották az életét. Ahogy azt sokszor elmondta, Brittany élete legnehezebb döntését hozta meg akkor, amikor rászánta magát, hogy még azelőtt véget vet életének, mielőtt gyógyíthatatlan betegsége teljesen elhatalmasodna rajta.


 Fotó: youtube

A fiatal nő január óta tudta, hogy rosszindulatú, ráadásul egy különösen agresszív fajtájú agydaganatban szenved. „Januárban az orvosaim még reménykedtek. Azt mondták, egy ilyen tumorral ideális esetben akár még tíz évig is élhetek” – emlékezett vissza Brittany a People magazinnak adott interjújában. „Csakhogy idén áprilisban kiderült, a daganat jóval agresszívabb és gyorsabban terjed, mint gondolták. Ekkor már csak hat hónapot jósoltak nekem.”

Brittany elmondása szerint ekkor döntött úgy, hogy nem hagyja, hogy a betegsége átvegye az irányítást az élete felett. „Egyetlen sejtem sem szeretne öngyilkos lenni. Azt kívánom, bárcsak lenne gyógymód a betegségemre, hogy tovább élhessek, és családot alapíthassak a férjemmel… De nincs” – mondta abban a videoüzenetben, ami alig pár nappal a feltöltés után vírusszerűen terjedni kezdett az egész világon, és amellyel Brittany a Compassion & Choices, méltóságteljes halálért küzdő szervezetet támogatta.

Néhány nappal a halála előtt, a bátor nő újabb videót tett közzé, melyben elmondta, még mindig talál örömet és boldogságot az életében, ezért nem biztos benne, hogy akkor és úgy vet majd véget életének, ahogy azt előzőleg elképzelte.

November elsején azonban Facebookon és Twitteren is elköszönt barátaitól, ismerőseitől és követőitől. „Drága barátaim, imádott családom! Ég veletek! Eljött ez a nap, amit én választottam halálom napjául, hogy emelt fővel és méltóságteljesen vehessek búcsút az élettől, hogy megszabaduljak ettől a szörnyű daganattól, ami oly sok mindent vett el tőlem… és, ami még többet elvehetett volna. Ez a bolygó csodálatos hely. Az utazás nagyszerű tanító. Az emberek pedig jók” – írta Brittany utolsó üzenetében.