Újranyitott a náci kávéház Indonéziában

Hitler portrék és idézetek között, náci egyenruhás pincérek, horogkeresztes tányérokon szolgálják fel az ételt.
Kapcsolódó cikkek

Második világháborús náci ereklyékkel, és egyenruhákkal, az asztalokon horogkeresztes tányérokkal, és poharakkal, a falakon Hitler portrékkal, és idézettekkel várta vendégeit éveken át a Soldaten Kaffee a Nyugat Jáva szigetén fekvő Bandungban, Indonézia harmadik legnagyobb városában. A nevét, a második világháború idején, a megszálló német katonák egyik kedvenc párizsi törzshelyétől öröklő kávéház éveken át zavartalanul működött, amíg fel nem fedezte a francia hírügynökség, az AFP egyik riportere.

Miután a kávéház híre elterjedt a világsajtóban, hatalmas felháborodás-áradat zúdult a tulajdonos, nyakába: számtalan halálos fenyegetést is kapott. A médiabotrányt követően a helyi hatóságok vizsgálódni kezdtek, majd 2013 júliusában bezáratták a helyet.

Reggeli a Soldatenben (fotó: Facebook)

A Soldaten Kaffe most azonban újranyitott. A kávéház nem nácibarát hely, nem a hitleri eszmék dicsőítése a célja, hanem egy második világháborús emlékhely, mondta el az új vezetőség egy sajtótájékoztatón június 21-én, szombaton. A berendezésen túl sokat nem alakítottak, de az előző évi nemzetközi tiltakozásra válaszul elhelyeztek a kávéházban néhány szövetséges relikviát, és egyenruhát, és kiakasztottak egy Churchill portrét is – írja a The Independent.

Újranyitás (fotó: Facebook)

„A hely ma minden szempontból teljesen legális. Sok vendégünk van Európa minden részéről, és egyiküknek sincs semmi problémája, mivel második világháborús tematika teljesen más perspektívába kerül Indonéziában – nyilatkozta az AFP-nek Henry Mulyana, tulajdonos.