Háromhetente műtik az egyéves Zalánt

Ritka szembetegsége miatt nemcsak a látása, hanem az élete is veszélyben van a kisfiúnak. Kezelése nagyon nagy teher a négygyermekes családnak. Az alagútvégi fény pedig még csak egy kis pont.
Kapcsolódó cikkek

A győrasszonyfai Pintér Zalánról tavaly nyáron már írtunk. A kisfiú akkor volt három hónapos. Akkor bizonyosodott be édesanyja aggodalma, hogy a kívülállók számára makkegészségesnek tűnő, derűs babának komoly betegsége van.

Pintér Enikő az összeomlás határán kezdett blogot írni. Onnan jutott el hozzánk is a család története.

A képek forrása: zalan2013.wordpress.com

Öt daganat volt a szemében

A négygyermekes anyukának eleinte csak az tűnt fel, hogy ha a pelenkázóra tette a néhány hetes Zalánt, egyből jobbra nézett, balra soha. Férje akkor viccesen azzal nyugtatta, hogy az csak azért van, mert tetszik neki a falon lógó ETO-sál. Eleinte a védőnő, sőt még egy szemész is megnyugtatta, hogy nincs semmi baj. Egyszer azonban, amikor azt látta, hogy a baba egyik szeme fehéren világít, nem volt kétséges számára, hogy mégis baj van, nem is kicsi. Félelme beigazolódott: öröklött szembetegségről van szó. Öt daganat van a kicsi szemében. A kis Zalán apja is az úgynevezett retinablastoma miatt veszítette el egyik szemét. Első három gyerekük már túl van a szükséges vizsgálatokon, náluk nem jelentkezett a betegség.

A retinoblastoma egy alattomos, rosszindulatú, agresszív idegdaganat. Kezelés nélkül a gyerek 2 éven belül belehalhat. Ha a gyereked kancsalít, ha a vakuval készített fotón nem piros a szeme, hanem fehér, vidd orvoshoz – figyelmeztet Tünde a blogján.

Ahogy kiderült, mi a baj, másnap már vitték is a műtőbe a három hónapos kisfiút.

„Életem legnehezebb másodpercei voltak, amikor odaadtam egy idegen kezébe a kincsemet. A szívemet, mintha ezer marok szorongatta volna. A párom el is sírta magát a tehetetlenségtől. Ólomlábakon cammogtak a percek, míg 20 perc múlva visszakaptam a kis kincsem” – idézi az első operációt Enikő a blogjában.

„Akkor úgy éreztem, most mindenki hagyjon békén! Hogy a másik 3 gyerek ne érezzen semmit a feszültségből, a férjem elvitte őket, míg az első kétségbeesés levonul rajtam. Zalánnal ketten maradtunk. Soha nem fogom elfelejteni. Ültem vele a kertben, sírtam és arra gondoltam, vajon fog-e látni a kisfiam, mikor lehullanak a levelek, vagy mikor tavasszal újra kizöldülnek?” – idézi fel most az anya az egy évvel ezelőtti nehéz napokat.

Már az autózástól is retteg a kisfiú

Azóta a kisfiú túl van három kemoterápián, 13 lézeres, illetve fagyasztásos műtéten. 16-szor altatták már az alig több, mint egyéves gyereket  – tudtuk meg most az anyukától. Elmesélte, hogy eleinte az operációk után egy órán át üvöltve sírt a gyermek, aztán mostanában már kap olyan fájdalomcsillapítót, hogy jobban viseli a beavatkozásokat.

„Ha beülünk az autóba, már fél, akkor már tudja, hogy valami rossz jön, mert máskor nem megyünk autóval” – mondja Enikő.

A családnak nincs kocsija, amikor Pestre kell menni, akkor kérnek valakit, hogy vigye el őket.  Ez az egyik legnagyobb teher nekik, üzemanyagot fizetni háromhetente. És emellett körülbelül havi százezer forint kell a gyermek étrendkiegészítőire. Erre is nehéz előteremteni most a pénzt. Jótékonysági árveréseket tartanak, műanyagkupakokat gyűjtenek, hogy legyen elég ennivalójuk meg ruhája is a babának, illetve a három másik gyereknek.

Esélyekről később

Most csak egy-egy aktív daganat van Zalán szemében.

„Ez azt jelenti, hogy jó úton haladunk, de a háromhetente esedékes műtétekre még biztosan évekig kell vinnünk Zalánt – mondja Enikő.  3-5 éves korára lehet vége ennek a rémálomnak. Az már biztos, hogy az egyik szemére nem fog látni, de most az életéért küzdünk. Esélyekről pedig csak egy év múlva kezdhetünk beszélni. De meg fog gyógyulni. Meg kell gyógyulnia!”