25 ezren randiztak Sanghajban

A kínai szerelem- és házasságvásáron tömeges rapid- és vakrandit tartanak, és sok szülő is ellátogat felmérni a piacot.
Kapcsolódó cikkek

A kínai sajátosságnak számító, ötödik éve megrendezett “szerelem- és házasságvásárnak” keresztelt társkereső idén is felülmúlta a várakozásokat, igaz, a rendezvénynek akkora a sikere, hogy már a korábbi években is limitálni kellett a létszámot – mondták a szervezők a helyszínen az MTI tudósítójának. A több mint 25 ezer szingli mellett mintegy öt-hatezer szülő is megjelent, sokan jellemzően nem is gyerekeikkel, hanem azok helyett jöttek “felmérni a piacot”.

Információs kártyákról tájékozódnak

A kétnapos rendezvény elsősorban a véletlenszerű vakrandikra és a villámgyors ismerkedést jelentő “rapid randikra” alapozott, ami a hosszú asztalok mellett felsorakozó, egymás helyét sebtében váltó férfiak és nők hat-tízperces bemutatkozását jelenti. A villámrandik a szervezők szerint kifejezetten népszerűek az elmúlt évek tapasztalata szerint, azok ugyanis formaságok nélkül teszik lehetővé a kölcsönös szimpátia meglétének felmérését.

A minél sikeresebb párkeresést biztosítandó, a résztvevők egy adatbázisban különböző kritériumok, így foglalkozás, végzettség, magasság és állandó lakhelyük alapján is szűrhetőek voltak, a további részleteket ugyanakkor számos ügynökség csak külön díjért cserébe szolgáltatott. Az elektronikus adatbázis mellett a falakon kiaggatott információs kártyákról is tájékozódhattak a résztvevők, akik hosszú sorokba rendeződve meg is tették ezt.

Hatalmas biznisz a társkeresés

A nemek aránya nagyjából hasonlóképpen alakult a sanghaji rendezvényen, mint korábban, a nők többnyire húszas éveik végén, a férfiak harmincas éveik közepén-végén jártak. Hogy pontosan hány sikeres találkozást hozott az esemény, sajnos nem lehet megállapítani – mondták a szervezők.

A tömeges párkereső rendezvények országszerte nagy népszerűségnek örvendenek és minden alkalommal ezreket vonzanak. A házasulandó korú férfiak gyakori kifogása, hogy munkahelyi elfoglaltságuk miatt nincs idejük párkeresésre, a nők pedig sokkal inkább elvárásaiknak megfelelő férfiak hiányáról panaszkodnak.

Társkereső rendezvényeket ma már kifejezetten a húszas éveikben járóknak vagy foglalkozás alapján is rendeznek, de az 50 év felettiek számára is külön “házasságvásárt” szentelnek.

Hogy a társkeresés milyen hatalmas üzlet ma Kínában, azt jól mutatja, hogy a rendezvényeken párt találni segítő harmadik felek, az úgynevezett “bírák” egy-egy sikeres randevú tető alá hozásával ma akár 15 ezer jüant (540 ezer forint) is megkereshetnek, az ügynökségek pedig ennél is többet, esetenként akár ennek dupláját is elkérhetik.