Hatszázezer eurónál is többet fizettek egy kameráért

Több mint hatszázezer euróért kelt el egy árverésen egy Victor Hasselblad által készített kamera, amely annak idején megjárta a Holdat az amerikai Apollo-program keretében.

A Westlicht bécsi galéria szombat esti fotográfiai aukcióján heves licitben Fudzsiszava Terukazu, a Jodobasi Camera japán cég alapítója ajánlotta a legtöbbet, 660 ezer eurót (204 millió forint) a neves svéd feltaláló kamerájáért, amelynek kikiáltási ára 80 ezer euró volt – közölte vasárnap a Westlicht.

Az Apollo-program keretében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA 14 kamerát küldött a Holdra. A szombaton elárverezett kamera volt azonban az egyetlen, amelyet az űrhajósok vissza is hoztak a Földre. Ez a kamera az Apollo 15 1971-es missziója keretében járta meg a Holdat, Jim Irwin űrhajós 299 felvételt készítette vele.

Kép: Europress Fotóügynökség

A Westlicht szombat esti aukciója, amelyen hatalmas volt az érdeklődés az alapításának századik évfordulóját ünneplő Leitz/Leica cég kamerái iránt, sikerrel végződött, mind a 270 árverésre került tétel elkelt.

192 ezer eurót fizettek például a Leica M6-os prototípusának négy darabból álló szettjéért, amelynek kikiáltási ára 40 ezer euróról indult. Hasonlóan feltornázták a licitálók egy Ur-Rolleiflex prototípus árát, amely 18 ezer euróról indulva végül 78 ezer euróért kelt el. Egy Lorenz Berlin éjszakai kamerát egy gyűjtő kikiáltási ára majd tízszereséért, 114 ezer euróért szerzett meg.