A nagymamák puszilgatása károsítja az unokák egészségét

Persze, hogy egy brit tudós derítette ki ezt is, de azért lehet, hogy jobb félni...
Kapcsolódó cikkek

Sokakkal megesett az gyermekkorukban, hogy nem akaródzott megpuszilni az egyik idősebb rokont, a szülők pedig erősködtek, hogy így illik. Lucy Emmerson, az Egyesült Királyság Szexuális Nevelés Fórumának koordinátora szerint ez akár kifejezetten káros is lehet – számol be a Daily Mail. A hölgy a Fórum online havilapjában fejtette ki a nézeteit, amelyek azonnal felháborodást eredményeztek. Emmerson ugyanis a legfrissebb, szexuális szokásokkal kapcsolatos statisztikák elemzésében jutott el oda, hogy a gyerekeknek mihamarabb meg kellene tanulniuk a beleegyezés fogalmát illetve azt, hogy nem muszáj mindenbe belemenniük. Szerinte ennek a folyamatnak a része az is, amikor a gyerekek megtapasztalják, hogy mivel kapcsolatban dönthetnek. A hölgy azzal érvelt, hogy már a kicsiket is hozzá kell szoktatni a gondolathoz, hogy a testük kizárólag hozzájuk tartozik, és egyedül ők határoznak arról, hogy kivel, mikor és hogyan kívánnak fizikai kontaktust teremteni.

Emmerson szerint ha a gyermek nem szeretné megpuszilni az idősebb rokont, barátot, nem szabad erőltetni, helyette viszont érdekes alternatívákat javasol: a kicsik például adhatnának pacsit, hinthetnének csókot a levegőbe, vagy egyszerűen integethetnének, és reményei szerint ezzel elejét vehetnénk annak, hogy a jövőben bárki is szexuálisan kizsákmányolja a felnövekvő generáció tagjait.

A különböző családtámogató szervezetek azonnal támadásba lendültek. Egyrészt, mondják, nincs bizonyíték arra, hogy tényleg könnyebben kihasználható lesz az a gyermek, aki akarata ellenére hajlandó megpuszilni a nagymamáját. Margaret Morrisey, a Parents Outloud családvédő csoport képviseletében nevetségesnek nevezte Emmerson ötleteit. Szerinte „a szülők elég értelmesek ahhoz, hogy tudják, mi a jó a gyereküknek. A Szexuális Nevelés Fórum el akarja venni az összes emberséget és kedvességet a gyermeknevelésből, és ez nagyon szomorú. Ha egy gyerek nem tanulja meg, hogyan mutassa ki a szeretetét a családja iránt, akkor igen nehéz dolga lesz tinédzserként és felnőttként.

Ön mit gondol? Mi legyen, ha a gyerek nem akar puszit adni? Írja meg kommentben.