Kutyát esznek az ukránok karácsonykor

A pravoszláv szentestén elköltendő vacsora legfőbb fogása azonban teljesen húsmentes. Ajánljuk minden vegetáriánusnak (is).

Az ukránoknál hagyományosan legalább 12 különböző fogásnak kell az ünnepi asztalra kerülnie szenteste. Ezen étkek közül a “kutyát” adják fel elsőként. Nevével ellentétben azonban ez nem állati eredetű, hanem növényi alapanyagok összekeverésével, azaz összekutyulásával készül.

Fotó: ucfamilymagazine.com

Íme a recept

Elkészítéséhez két pohár búzára, egy pohár mákra, egy pohár dióra vagy mogyoróra, őt deka mazsolára, tíz deka mézre és öt deka főzőcsokoládéra van szükség. A búzát alaposan megmossák és néhány órára beáztatják. Ezután gyenge tűzön puhára főzik. A mákot szintén megmossák, majd lobogó, forró vízzel leöntik, és 20-30 percig állni hagyják, végül ledarálják. A diót vagy mogyorót apróra törik, és aranyszínűre pörkölik. Végül mindezeket összekeverik. Mézzel édesítik, mazsolával és reszelt csokoládéval megszórva tálalják.
A karácsonyi asztal főfogását kizárólag olyan edényben főzik, amelyet évente csak egyszer, erre az alkalomra használnak.

Ezt a fogást más, környező népeknél is ismerik. A lengyeleknél kutia, a románoknál colivă, a szerbeknél kolivo néven ismertek a változatai. Az elnevezés maga görög eredetű.

Új tűzet gyújtanak

Az ukrán hagyományok szerint sok helyütt a máig is élő mágikus szertartás szerint szenteste az első teendő az új láng meggyújtása, amihez a jó gazdaasszony már 12 nappal az ünnep előtt készülődni kezd. A szenteste előtt előveszi a kovakövet és a keresztet, amelyek 12 napig feküdtek a házi oltár előtt, majd “új tüzet” csihol. Ezzel a lánggal gyújtja meg a tűzhelyen azt a 12 fahasábot, amelyeket az utóbbi 12 nap során készített elő. Csak mindezek elvégzése után foghat hozzá a 12 szentestei étel elkészítéséhez.