Ezért fontos a délutáni pihenő

A szakemberek szerint javítja a gyerek memóriáját.

Olyan időket élünk, amikor már egy óvodás átlagos napja is tele van feladatokkal és foglalkozásokkal, a legfrissebb kutatási adatok szerint azonban a délutáni pihenőnek is van létjogosultsága.

Egy kisebb kutatás adatai szerint ugyanis a csendes pihenő javítja a gyerekek memóriáját, akiknek így könnyebben megy a tanulás is. “Egy átlagos napon az óvodások ismerkednek az ábécével, készségfejlesztő játékokat játszanak és a szociális interakciójuka fejlesztik. A tanultak először a rövid távú memóriába kerülnek – nyilatkozta Rebecca Spencer, a Massachusetts Egyetem idegkutató munkatársa.

A szunyókálás azonban lehetővé teszi, hogy az információ a rövid távú, átmeneti memóriából átkerüljön a hosszú távú memóriába, vagyis a hippocampusból a kortikális régióba. Biztos mindenki hallotta már az “aludjunk rá egyet” kifejezést. Pontosan erről van szó itt is: a gyerekeknek fel kell tudniuk dolgozni a nap folyamán történteket.”

Sok gyereknek még a szüleinél is hosszabb a napirendje. A kicsiket ugyanis gyakran már fél hétre elviszik az óvodába, és csak délután öt után mennek értük a szülők. “Az emberek általában nem alszanak eleget, de a gyerekek alvási szokásait még a szüleik napirendje is befolyásolja” – mondja a szakember. Ugyanakkor az Egyesült Államokban található óvodákban (főleg az állami intézményekben), a gyerekeket a felvigyázók igyekeznek foglalkozásokkal lefoglalni. Sok helyen annyira sok a foglalkozás, hogy már a délutáni csendes pihenőt is kivették a napirendből.

Ha kíváncsi a folytatásra, olvassa el a Babaszoba oldalán.