Eszméletlen jógatípusok: kutyás, csokis, meztelen

Nem is hitte volna, hány különféle jógatípus létezik Magyarországon is!

A Girlpower bloggal egyetemben most mi is rácsodálkozunk, hány különféle jógairányzat elérhető már Magyarországon is. A Bikram jógáról még csak-csak hallotta az ember lánya, de azóta felbukkant már az antigravitációs, a Harry Potter-rajongóknak és az őrült kutyatulajdonosoknak készült foglalkozás is. Hogy a gasztronómia megszállottjairól már ne is beszéljünk.

Íme egy gyors áttekintés:

Amikor a csoki és a csakrák találkoznak – kajajóga

(Bocs, de máshogyan nem tudtam lefordítani ezt az ételek élvezetével kombinált jógatípust.) David Romanelli megtalálta a módját, hogy hogyan sarkallja mozgásra az ételkedvelő, gurmand jógikat. Mint az oktató mondja, ez a jóga mindenkinek jó. „A világ jobb hellyé válik, ha az emberek jógáznak, és ha azért jönnek el, mert van csokoládé vagy bor is, akkor az teljesen rendben van” – mondja.

A klasszikus jógaóra után a résztvevők megtanulják érzékelni, értékelni és élvezni a finom ételeket a slow food alapelvei alapján. Ugyanazzal a figyelemmel dolgoznak evés közben is, amit a jóga közben alkalmaznak.

Doga – Kutyás jóga

Igen, ez pontosan az, aminek hangzik. Csak a szőnyeg, a kutyád és te. A kutyaközpontú jóga 2009-ben került először címlapra, és az Egyesült Államokban mára nagy népszerűségnek örvend. A Doga egyesíti a masszázst, a meditációt, és a finom nyújtást kutyáknak és embereknek egyaránt.

Harry Potter jóga – Nem varázslás, de valami olyasmi

Az alapgyakorlat nem tér el sokban a vinyasa jógától, és nem is ígér varázslatot. Cheryl Crawford, a Grounded társalapítója a mozgás egyedi varázsát hozza közelebb Harry Potter-idézetekkel, nagyjából így:

Állj kis terpeszben, a lábak gyökerezzenek a talaj felé. Karok a magasba és kapcsolódj az univerzális energiával. Lélegezz be és húzd ki magad. Minden belégzésnél hajlítsd a könyöködet, majd nyújtózkodj magasabbra. Vizualizáld, ahogy kering az energia a teljes testedben. Gyorsítsd fel a légzést, ezzel együtt mozdulataidat is, majd lassítsd. Belégzésnél az oktató azt kiáltja: Rennervate! (magyar HP-fordításban Stimula!), kilégzésnél pedig valami olyasmit, hogy Wake up (Ébresztő)!

Ha kíváncsi milyen a meztelen jóga, kattintson ide