Cameron Diaz, a szlovák bor

Váratlan szlovák sikerrel zárult a világ legnevesebb borversenye. A 81 nagydíjas borból három is szlovák pincéből érkezett.

A brüsszeli székhelyű Concours mondial (CMB) nemzetközi borversenyt első alkalommal tartották Kelet-Európában, Pozsonyban.

Szlovákia hagyományos bortermelő ország, bár az északabbra fekvő országok közé tartozik, a gazdaságosan művelhető borászat határán – mondta Edita Durcová szlovák borász, a zsűri tagja. A borászat hagyománya igen régi az országban, de a kommunizmus ötven éve alatt a szőlőket államosították, és a hangsúly a tömegtermelésen volt, a minőség kárára. Szlovákiában évente mintegy 340 ezer hektoliter bort állítanak elő, elsősorban a belföldi piac számára, a Szlovák Borászok és Szőlészek Szövetsége szerint a szlovákok évente átlagosan 15 liter bort fogyasztanak.

“Amikor valaki Szlovákiára gondol, nem jut eszébe a bor” – mondta a brazil Luíz Alberto, a zsűri tagja, aki a szomszédos Csehország morvaországi borainak ismertségét emlegeti. Ma már a szlovák borászok is hallatni kívánják a hangjukat, hangsúlyozva, hogy az ország egyedülálló bortermelő vidékkel rendelkezik a magyarországi Tokaj közelében.

“Szlovákiában talán nincs elegendő nap a fekete szőlő beéréséhez, de az éghajlata tökéletes a kellemes aromájú, gyümölcsös fehérborhoz – mondta Roman Milata, a Pozsonytól 30 kilométerre északra fekvő Modorban (Modra) működő Elesko (Éleskő) borgazdaságnak, a CMB egyik díjazottjának az ügyvezetője.

“Ha a szlovák bor nő lenne, Cameron Diazra hasonlítana – nagyon könnyű, élénk és sokat képes adni” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Daniel Berger francia borkedvelő blogger.

Az ötven országból érkezett 8168 bor alig 1 százaléka nyert nagy aranyérmet, ebből hárommal szlovák borokat díjaztak. Szlovákia emellett 19 arany és 38 ezüstérmet nyert.

Franciaország egyébként megőrizte vezető helyén a 20. CMB-n, amelyen csaknem negyven ország 305 hivatásos borkóstolója vett rész. Szlovákia meglepetésre a hatodik lett, a 214 bemutatott szlovák borminta 60 érmet nyert. Az éremlistán előtte álló Franciaország 709 érmet nyert 2489 mintával, Spanyolország 524, Portugália 288, Olaszország 276, Chile pedig 109 érmet vihetett haza.