Hepatitis A járvány van Magyarországon

A korábbi évekhez képest tavaly csaknem kilencszer több beteget regisztráltak.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) információs lapjára hivatkozva írja a Világgazdaság, hogy Magyarországon egy éve hepatitis A járvány van. Ezt erősíti meg, hogy a fővárosban tavaly a korábbi évekhez képest csaknem kilencszer több A vírussal fertőzött beteget regisztráltak.

Ez azt jelenti, hogy 2012 végéig összesen 182-en betegedtek meg, ami az OEK adatai szerint a háromszorosa az országos átlagnak. A megbetegedések csaknem fele a belvárosi kerületekben fordult elő, az érintettek nagy része férfi.

Mi a hepatitis A? Hogy lehet elkapni?

Májgyulladást, vagyis hepatitist többféle vírus okozhat, melyeket a felfedezésük sorrendjében neveztek el A-G-ig. A májgyulladást okozó vírusok közül az A terjed a legkönnyebben, adott esetben járványt is okozhat. A vírus okozta betegség tünetei és kórlefolyása eltér a többi vírus által kiváltott májgyulladástól.

A fertőzés gyomor- illetve bélfertőzés útján jön létre: a fertőzött székleten található vírusok a környezetbe kerülve sokáig életképesek. Úgy fertőznek, hogy belekerülnek az ételekbe, italokba, csatornákba és a szabad vizekbe is, innen pedig egy másik szervezetbe.

Gyógyítható

A betegség veszélyes, mert 90 százalékban tünetmentesen zajlik, vagyis a fertőzött beteg anélkül fertőzhet, hogy arról tudomása lenne. A betegség lappangási ideje négy hét, ezután jelentkeznek a bevezető tünetek: fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, jobb bordaív alatti fájdalom. Ezután jelentkezik a sárgaság, a korábbi tünetek elmúlnak, a beteg jobban érzi magát, ám a bőre és a szeme besárgul.

Ez az állapot fiatal felnőtteknél 1-4 hét alatt elmúlik, és a beteg ezt követően teljesen, szövődményektől mentesen meggyógyul, ám a lábadozás még hónapokig is eltarthat.