Félvállról vesszük a betegségeinket

Miközben tömegek panaszkodnak stresszre, tízből kilenc magyar úgy érzi, hogy egészséges.

A hazipatika.com nagy egészségtesztjéből – amit 17 ezren töltöttek ki – kiderül, hogy az országban népbetegség a magas vérnyomás, sok a stressz és egyre kevesebb a barátság. Van jó hír is: mint a válaszokból kiderül, nem mindenki függ és a lakosság jó része tudatosabban táplálkozik, ha pedig sportra kerül sor, akkor a legnépszerűbb a kerékpár, a futás és az úszás.

Pilling Róbert, a hazipatika.com főszerkesztője, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy ma Magyarországon az egyik legnagyobb probléma a mindennapi feszültség, a válaszadóknak 15%-a erős stressz alatt éli az életét, míg 58% úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen nyomasztja a stressz.

A válaszok alapján jellemzőnek tűnik, hogy bár egyre több embernek van krónikus betegsége, illetve tömegeket érint a stressz, sokan mégsem tesznek ellene, sőt tulajdonképpen úgy érzik, nincs komoly bajuk. Tízből kilenc ember úgy gondolja, hogy ő egészséges.

A lelki állapot fontos befolyásolója a testi egsészégnek is. Ebből a szempontból a teszt fontos eredménye volt, hogy 2-3 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik azt mondták, nincs egyetlen barátjuk sem .