Így tesz okosabbá a szerelem

Egy szerelmes csók, egy ölelés, sőt még a kedves képe is elég ahhoz, hogy nagyobb teljesítményt nyújtsunk.

Arra vonatkozóan, hogy a szerelem hogyan változtatja meg a hangulatunkat, a teljesítményünket és úgy egyáltalán a világról alkotott képünket, számtalan tanulmány készült. Ezek közül sok olyan van, ami azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a szerelem a munkahelyi, illetve az agyi teljesítményt. Mint kiderült, teljesen pozitívan.

A Seattle Longitudinal Study például azt derítette ki, hogy hosszú távon megéri olyasvalakivel házasodni, aki nálunk okosabb. Hogy miért? Egy bizonyos idő után – a vizsgálat 14 évig tartott – ugyanis a kevésbé „okos” fél hozzáokosodott párjához.

Emellett vannak vizsgálatok arra vonatkozóan is, milyen hatása van teljesítményünkre az olyan, látszólag mindennapos apróságoknak, mint a kézfogás, a csók, vagy épp a kedves fényképe a munkaasztalunkon. A fizikai kontaktus például jobb stresszcsökkentő, mint a csoki: az erre vonatkozó tanulmány szerint a szoros és boldog kapcsolatban élő nőknél már a párjuk puszta érintése is mérhetően csökkentette a stressz-szintjüket.

A csók még ennél is hatékonyabb: nemcsak hogy növeli az oxitocin nevű hormon szintjét, de csökkenti a káros stresszhormon (kortizol) szintjét a vérben, és serkenti a neuronok működését is. A szakemberek szerint a partner íze és ajkainak érintése arra serkenti az idegsejteket, hogy minél több új kötést hozzanak létre az agyban.