Még a kutyáknál is csak a kinézet számít

Úgy tűnik nemcsak a párválasztásnál, de a legjobb barátunk kiválasztásakor is fontos szempont, hogy néz ki.

Azon persze senki nem lepődik meg, hogy egy tündéri és cuki kiskutya előbb talál magának gazdit a menhelyen, mint morózus társai. Az azonban már igenis meglepő, hogy a leendő gazdik körében ez az első és legfontosabb tulajdonsága a jövőbeli kedvencnek.

Az ASPCA (Amerikai Szervezet az Állatkínzás Megakadályozására) készítette durván 1500 gazdi részvételével azt a felmérést, ami arra volt kíváncsi, milyen szempontok alapján választjuk ki leendő négylábunkat. A válaszokból kiderült, hogy a kutyáknál legnagyobb részben a kinézet számít, ezt követi az állat életkora, valamint a személyisége.

A macskáknál ennél valamivel árnyaltabb a helyzet, ők ugyanis számíthatnak arra, hogy a belső értékeik miatt előbb választják őket, mint külsejük miatt.

Dr. Emily Weiss, az egyik amerikai menhely igazgatója elmondta, nagy segítségnek tartja a felmérést, mert így legalább valamelyest képet kapnak arról, milyen vágyakkal, elvárásokkal érkeznek a gazdijelöltek. Kiderült például, hogy többségük emberi reakciókra vár a négylábúaktól: egyfajta jelre, köszöntésre vagy valamiféle kapcsolatfelvételre, mint az ugatás vagy a nyalogatás.