A világ legokosabb csecsemője

A hat hónapos Izabella kommunikál, szobatiszta és elvezet egy egész képzeletbeli nagyzenekart.

Csodagyerekek márpedig léteznek. Vegyük például Mozartot, aki alig volt hároméves, amikor már sikerrel használta a csembalót vagy Steffi Grafot, aki négyévesen erős fonákjaival lepte meg környezetét. De ne feledkezzünk meg Pablo Picassóról sem, aki első komoly festményét 9 évesen készítette. Vajon ezek a gyerekek mire voltak képesek hat hónaposan? Vajon tudtak már beszélni, kérni az ételt, ha éhesek, vagy arra, hogy megértsenek idegen nyelveket? Nem valószínű.

Izabella Oniciuc viszont – szülei elmondása szerint – képes erre. Az alig féléves kislány ahelyett, hogy a hasonló korú gyerekekhez illően pelenkába csomagolva plüssmackókkal múlatná az idejét, sokkal komolyabb dolgokkal foglalkozik.


Csodagyerek, vagy a szülei túlbuzgóak?
Fotó: Northfoto

A kislány a legnagyobb döbbenetet azzal okozta szüleinek, hogy már régóta szobatiszta. Egész pontosan jól felismerhető hangjelzésekkel jelzi szüleinek, ha bilire van szükség. Ha erre éppen nincs lehetőség – mert épp az autópályán száguldoznak – akkor visszatartja, amíg nem lesz rá alkalom.

Izabella viselkedése a szakemberek szerint is több mint szokatlan. Jill Irving, aki a BabyCenter.com nevű weboldal szakértője elmondta, hogy egy átlagos babánál legkorábban 24 hónapos korban érdemes elkezdeni a bilire szoktatás hosszadalmas és fáradságos műveletét. Ennél korábban a szakember szerint teljesen felesleges, a baba ugyanis nem ura a saját bélműködésének.

Hogy csinálja Izabella?

A szakember szerint a kislány még nem szobatiszta, szülei azzal érik el a „tiszta pelusokat”, hogy figyelik a gyereket, és amikor úgy látják, hogy dolga van, alá teszik a bilit. A főállású anyuka azonban cáfolja mindezt: ő ugyanis csak akkor hozza elő a bilit, ha Izabella kéri azt.