Vigyázat: alattomosan hizlaló finomságok

Az ember néha meggondolatlan, azt hiszi, egy finom kávé, egy picike sütemény igazán nem árthat - kivéve, ha ez egyenlő egy kiadós ebéddel.
Kapcsolódó cikkek

A napi átlagos kalóriaszükséglet egy 30 körüli nő számára 1800-2000 kalória, amiről azonban egy ínycsiklandó sütiket és italokat kínáló pult előtt könnyen megfeledkezünk. Amikor megrendeljük a tejszíntől roskadozó kávét, vagy sziruppal nyakon öntött pitét, nem is gondolunk arra, hogy a kettő együtt bőven fedezi a napi kalóriabevitelünk több mint felét!

Ha pedig megnézzük a cukortartalmukat, van okunk további borzongásra. Hiszen például a napi ajánlott cukormennyiség a British Dietetic Association (Brit Táplálkozási Szövetség) szerint maximum 60 gramm egy egész napra – ezek a tejszínes csodák viszont mind megközelítik vagy el is érik ezt a mennyiséget! Az American Heart Association (Amerikai Szív Szövetség) azonban mindössze 25 grammot javasol a nőknek, a férfiaknak is csupán 37,5 grammot.

Néhány nálunk is kapható finomság „titkai”
Mcdonald’s sajtburger: 300 kcal, zsír: 13 g, szénhidrát: 30 g
Mcdonald’s Álompite: 420 kcal, zsír: 19 g, szénhidrát: 56 g
Burger King Brownie, Blondie: 456 kcal, zsír: 21,4g, cukor 59,7 g
Costa Fekete-erdő forró csokoládé: 548 kcal, zsír: 26 g, cukor: 60 g
Starbucks Venti Mocha Praline: 555 kcal, zsír: 22,6 g, cukor: 66,5 g

Dr. Frankie Phillips, a BDA tagja szerint „Ilyen masszív cukor- és zsírmennyiség egyetlen italban ijesztő. A kalóriatartalom megfelel egy étkezésének, de nincs bennük valódi tápérték” – vélekedett a szakember. Egyébként gyakran kerül terítékre a Meki sajtburgere mint elrettentő példa, pedig kalóriatartalma szinte „elenyésző” ezekhez a finomságokhoz képest.

A Starbucks szóvivője kijelentette a Daily Mailnek, hogy „a vásárlóink többsége kisebb méretben szokta inni a kedvenc ünnepi italát.” Azt is hozzátette, hogy épp ezért teszik közzé a termékeik tápanyagtartalmát – ami úgy tűnik, Magyarországra nem érvényes, mert az adatokra csak a brit honlapon sikerült bukkanni. Egyébként a Costa sajtósa is úgy nyilatkozott, hogy igyekszenek informálni a vásárlóikat – na, nekik még csak magyar nyelvű website-juk sincs.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az otthon „összeütött” finomságok, tojáslikőr, rumos madártej, karácsonyi torta mértéktelen fogyasztása is okozhat kellemetlen meglepetéseket az ünnepek után.