A sikeres diéta titka

Évente több kiló felesleges szénhidrátot tömünk magunkba. Vajon lenne mit tanulnunk az amerikaiaktól?
Kapcsolódó cikkek

Átlagosan 554 kalóriával eszik többet az átlagos magyar, mint ami ajánlott, derült ki a KSH nemrég megjelent 2010-es Magyar Statisztikai Évkönyvéből. Nem is csoda, hogy itthon is járványszerűen terjed az elhízás, akárcsak az USA-ban, ahol a Gallup friss felmérése szerint a többség diétára esküszik a sportolás helyett.

A megkérdezett amerikaiak kétharmada kipróbált már valamilyen fogyókúrást módszert, és a sikeresen karcsúsodók 52%-a valamelyik diétának tulajdonítja eredményeit. 23% elmondása szerint azzal tudott fogyni, hogy kevesebbet étkezett, 12%-uk esetében bizonyult eredményesnek a kalóriaszámlálás, 10% több természetes élelmiszer fogyasztásával ért el eredményt, míg 6 százalékuknak a cukor és az édességek elhagyása segített. 31% viszont úgy fogyott le, hogy elkezdett sportolni!

Visszatérve a megrázó magyar adatokhoz, a Nők Lapja Egészség cikke szerint azzal, hogy 3158 kilokalória energiatartalmú élelmiszert fogyasztunk az ajánlott 2604 helyett, ez évente plusz 1 kilogramm burgonyát, 6 kilogramm cukrot, 18 kilogramm rizst és lisztet és 7 kilogramm zsiradékot jelent személyenként. Van bőven, miről lemondani, ha esetleg mégiscsak diétára szánnánk el magunkat, és talán így az ünnepek előtt még idejében érkezik a figyelmeztetés is.