A sármos férfiak előnyben vannak az állásinterjún

Nem biztos, hogy az állásinterjún pozitívumnak számít, ha a női pályázó vonzó, ezzel ellentétben a férfiak esetében a sárm határozottan előny.

Azt amerikai kutatók vizsgálták, hogy az állásinterjúkon mennyit számít a pályázók külseje. Az eredményeket pénteken, a Journal of Social Psychology szaklapban jelentették meg: ezek szerint a szép külső hátrány akkor, amikor egy nő kifejezetten férfias pozíciót pályázik. A Colorado-i Egyetem vizsgálatából kiderült, hogy a szép nők szinte soha nem kaptak meg olyan állásokat, mint kutatásvezető, mérnök, művezető. A kutatásvezető szerint ezekben a pozíciókban a szépség valóban hátráltatja a nőt.

Ezzel ellentétben a vonzó megjelenés a férfiaknál előnynek számított, őket sokkal szívesebben alkalmazták, a tendenciát ráadásul szinte minden állástípusnál megfigyelték. A kutatók kíváncsiak voltak arra is, mennyiben befolyásolja a döntési folyamatokat az, ha a jelentkezőkről további információk is tudhatók: az erre vonatkozó tesztben fényképek mellé önéletrajzokat mellékeltek. A kutatók azonban úgy tapasztalták, hogy bár várható lenne, hogy ebben a helyzetben ne csak külső alapján ítéljenek, az önéletrajzok a gyakorlatban semmit se változtattak a döntéseken.