A fogainkba kerülhet az egészségtelen életmód

Életmódunk nagyban meghatározza a fogaink állapotát: a cigarettától és az alkoholtól sárgák lesznek, a rossz szájhigiénia pedig az elvesztésükhöz is vezethet.
Kapcsolódó cikkek

A megfelelő szájápolás hiánya miatt, a magyar lakosságnál leggyakrabban az ínygyulladás és a fogszuvasodás jelentkezik. A fogak és az íny az immunrendszer átmeneti gyengesége és a stressz miatt is megbetegedhet, mégis legalább ennyire veszélyezteti a vitaminhiány és az egészségtelen életmód is. A bakteriális lerakódás kockázatát például a cukorban gazdag étrend, a dohányzás és az alkohol is növeli, a helytelen étrend ráadásul fogínybetegségeket is okoz.

A helyes fogápolási technikákat éppen ezért már egészen kis kortól érdemes megtanulni, ezzel megelőzhető ugyanis a fogágygyulladás, aminek kiváltó oka a lepedék és a fogkőképződés. Ez a fogbetegség fiataloknál és idősebbeknél is egyformán gyakori jelenség: kialakulásáért nem csak a helytelen szájhigiéniás szokások, de a dohányzás, a stressz és a genetikai adottságok is belejátszanak. Sokan egészen későn fordulnak orvoshoz a problémával, mert a betegség a kezdeti időszakban nem fáj, ám a rendszeres ínyvérzés esetében érdemes felkeresni egy fogorvost.