Mit főzzek a hétvégén: Lazaczakuszka, karfiolkrémleves és borban párolt körte

Az FN.hu olvasóinak az Arany Kaviár séfje ajánl igazi orosz ételeket: Kaviáros lazaczakuszka; Karfiolkrémleves töltött jércemellel; Vörösborban párolt körte mentás csokoládéhabbal.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Kaviáros lazaczakuszka

Hozzávalók négy személyre

40 dkg lazacfilé, 1 kg kígyóuborka, 15 dkg jázminrizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 10 dkg parajpüré, 4 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint

A lazacfilét egy rész cukorral és két rész sóval megszórjuk úgy, hogy éppen elfedje a filénket majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 5-6 órára. A jázminrizst bő vízben megfőzzük, amikor puha, leszűrjük, és hideg folyó víz alatt lehűtjük és lecsepegtetjük. A kígyóuborkát meghámozzuk, és nagyjából négy centiméter vastag hengerekre vágjuk. Belsejét kis átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

A kihűlt és lecsepegtetett rizst sózzuk, borsozzuk, majd finomra vágott vöröshagymával és egy kevés majonézzel elkeverjük. Az így elkészített rizst az uborkakarikákba töltjük kb. kétharmadig. A lazacfilét vékonyra szeleteljük és a töltött uborkát befedjük vele. A tetején kialakult mélyedésbe vörös kaviárt teszünk. Tejfölt és egy kevés majonézt parajpürével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal kikeverünk és a lazacos zakuszka mellé kínáljuk.

—- Karfiolkrémleves töltött jércemellel—-

hozzávalók négy személyre

40 dkg jércemell, 1 kg karfiol, 2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, 1 tojás fehérje, 5 dkg vaj, só, bors, szegfűbors, csillagánizs ízlés szerint

A karfiolt megmossuk, zöld leveleitől megtisztítjuk és rózsáira szedjük. A karfiolrózsák vastag szárait levágjuk, majd enyhén sós vízben feltesszük főni. A kicsontozott és bőrétől megfosztott jércemellet lapjára fektetve hosszában félbevágjuk, hogy két lapos szeletet kapjunk, majd téglalapra formázzuk, igyekezve, hogy közel egyforma méretűek legyenek.

A levágott nyesedéket apróra vágjuk. Sóval, őrölt szegfűborssal ízesítjük, és egy kevés tejszínnel, illetve egy tojás fehérjével jól kikeverjük. Az így kapott tölteléket a jércefilékre elosztjuk úgy, hogy a filéket felgöngyölve széleik egybeérjenek, és a töltelék ne legyen szabadon. A hengereket alufóliába csomagoljuk, a fóliát több helyen késsel megszurkáljuk és a karfiol mellé tesszük főni, kb. tizenöt percre, majd kivesszük. Ha a karfiolunk megpuhult, leturmixoljuk és visszatesszük főni. Vajon egy kevés lisztet hevítünk, majd a tűzről levéve tejszínnel elkeverjük, és a leveshez öntjük sűrű kevergetés mellett. Sóval, borssal, cukorral, csillagánizzsal ízesítjük és jól kiforraljuk. Gyakori kóstolgatással ellenőrizzük az ízét, ha az ánizs már érezhető, akkor azt ki kell venni a levesből, hogy az íze el ne uralkodjon.

Végül sűrű lyukú szűrőn átszűrjük. A töltött jércemelleket karikára vágva hozzátesszük és olíva olajon pirított fokhagymaszeletekkel kínáljuk.

—-Vörösborban párolt körte mentás csokoládéhabbal—-

hozzávalók négy személy személyre

25 dkg étcsokoládé, 2 db tojás, 2dl tejszín, 2 dkg zselatin, 4 db körte, 10 dkg vaj, 0,5 dl vörösbor (merlot), 1 ágacska menta, 3 evőkanál cukor, fűszerek ízlés szerint

Jó minőségű étcsokoládét keverőtálban lassan megolvasztunk és hozzákeverünk egy evőkanál olvasztott zselatint, két tojás sárgáját, tejszínhabot és apróra vágott mentalevelet. További felhasználásig hűtőben tároljuk.

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, majd karalábévájóval a magokat eltávolítjuk. Egy lábosban vörösbort forralunk szegfűszeggel, fahéjjal, kardamommal, cukorral, és beletesszük a körtéket. Ügyeljünk arra, hogy ne főjön túl. Mikor a körte kb. 15 percet főtt, kivesszük a borból a fűszerekkel együtt, de a bort tovább forraljuk még 15 percig és sűrű kevergetés mellett hozzátesszük a vajat. Amikor a vaj elolvadt, levesszük a tűzről és visszatesszük a körtéket, hogy átmelegedjenek.

A körtéket tálra helyezzük, boros levükkel leöntjük és kanállal mellészaggatjuk a csokoládéhabot.

Címkék: Kultúra: Gasztro