Menjek vagy maradjak: Ghymes vagy Modern idők

Lesz a hétvégén táncfesztivál és roma kulturális fesztivál, jazzfesztivál és Ghymes szülinapi koncert, de a téli sportokról se feledkezzünk meg.

A szilveszteri posztpótszilveszteri bulik után talán kicsit szegényesebb a programkínálat, de azért most is találunk érdekességeket hétvégére. Nem kell feltétlenül koncerttermekbe és színházakba menni. Választhatjuk a testkultúránk pallérozását is a téli sportokban. Csak vigyázzunk, hogy ki ne fogyjon a forralt bor a poharunkból.

Ha azonban nem szeretnénk a mínuszokkal találkozni, és a földgáz is eljut a konvektorokba, kazánokba és cirkókba, akkor kiváló otthoni időtöltéseket is találtunk.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Péntek, január 9.

Bár a FigyelőNet korábbi cikkéből kiderül, hogy a cigánytáncok megtanulásához egy élet is kevés, azért most megpróbálkozhatunk. A Cökxpôn Café Theater World Fesztivál Sorozat januári eseményén ugyanis a roma kultúra a főszereplő. Az est fellépői a Kálmánia – Kontakt Együttes, Travarica Együttes. Gáspár Kálmán cimbalomvirtuóz és bandája elektroakusztikus hangzással tárja elénk a roma zene legjavát, néhol balkáni motívumokkal tarkítva e vérbő zenét, A Travarica Együttes mediterrán zenékkel, klezmer, moldáviai felhangokkal tarkított roma zenét játszik. Őket követően a roma táncházban pedig próbálkozhatunk a fent említett tanulmányokkal. Alternatívaként a Trafóban a Compagnie Ariadone és Carlotta Ikeda tolmácsolásában a nyugati és a keleti kultúra találkozását élhetjük meg a tánc nyelvén. Marguerite Duras női irodalmát a japán Carlotta Ikeda nem lefordítja mozdulatokra, csak hagyja, hogy magával ragadja a belőlük áradó érzékiség és vágyakozás. A Waiting (Várakozás) című szóló koreográfiájával 1996 óta járja a világ színpadait. Most Magyarországét is.

Szombat, január 10.

A Ghymes zenekar a Nyitrától tizenegynéhány kilométerre lévő Gímes nevű faluról kapta a nevét. (Tehát nem az erdélyi Gyimesről, mint sokan gondolják.) 1988-ban jelent meg az első, Ifjúság, sólyommadár című albumuk, azóta több mint húsz lemezt – köztük több arany- és paltinalemezt – adtak ki. Több zenei díj mellett 2008-ban a Magyar Örökség Díjat is megkapták. Most 25 évesek, amelyhez egy Sportarénás koncert dukál. Szombaton talán nincs is ennél jobb program. Ha csak nem szeretjük a népi motívumoknál jobban a jazzt. A Művészetek Palotája által rendezett első Jazz Showcase tehetségbörzén 2008-ban a közönség már megtapasztalhatta, micsoda aranytartalékkal büszkélkedhet a hazai jazzélet. Fiatal, de már befutott zenészek vadonatúj kísérletei tehát éppúgy megjelennek ezen a tehetségbörzén, mint még fiatalabb, főiskolás előadók, akik talán éppen itt kapnak először pódiumot. A háromnapos eseménysorozaton mindig 16 órától hallhatják a hazai utánpótlást a jazzkedvelők és Európa legbefolyásosabb szakemberei.

Vasárnap, január 11.

Vasárnap ismét a táncé lehet a főszerep a SzólóDuó Fesztiválon a MU Színházban. A több napos nemzetközi fesztivál versenyprogramja – a közönség és a zsűri túlterhelésének elkerülése érdekében – 20 szóló és 20 duó produkciót tud fogadni. A fesztivál nem kíván befogadni olyan koreográfiákat, melyekből hiányzik az új minőségre, az alkotó gondolkodásra, az egyéni hangvételre való törekvés. Most vasárnap fél kettőkor workshoppal indul a program, majd lesz Mozdulatművészeti Stúdió. Este nyolckor indul a versenyprogram, amelynek során többek közt svéd, cseh, lengyel, és természetesen több hazai művész is megmutathatja magát. Persze nem kell feltétlenül a művészetnek szentelnünk a vasárnapunkat. Elmehetünk szánkózni, síelni, sőt akár korcsolyázni is. Ez utóbbit már a Velencei-tavon is megtehetjük, ahol vasárnap sebességi versenyt rendeznek, amelyen a kite- és a jégszörfösök mérik össze tudásukat. Legutóbb 2006-ban jégszörffel 80,1 km/órás sebességet, míg kite-ernyővel 79,5 km/órás eredményt mértek. Azért a forralt bor és a sült gesztenye sem lesz megvetendő.

Mozi

Szextúra és egyebek

Folytatódik az újabb idők kedvelt horrorsorozata (Fűrész V.), nézhetünk szerelmes drámát (Vadászkutyák) és szerelmes tinivígjátékot (Szextúra), valamint zenés dokumentumfilmet káeurópai roma muzsikusokról (Usti Opre – Éleszd a tüzet!). Közepesnél jobb osztályzatot egyik sem kapott az FN-től.

Bővebben >>

Maradjak…

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

Péntek, január 9.
22:35
Duna Televízió

Az a csodálatos spliti éjszaka

Pontban éjfélkor szilveszter éjszakáján fényárban úszik Split fölött az éjfekete ég. Óriási tűzijáték, ilyet még ember nem látott. Fekete-fehérben. Split főterén ünnepel az egész város, s minden egyes robbanásra ütemesen, reflexszerűen összerezzen az egy hullámhosszon hömpölygő tömeg. A durranások közepette más hangok is keverednek a zűrzavarba. Egy férfi pisztollyal a kezében holtan terül el a spliti macskakövön. Korábban este tízkor azonban három különböző történet indul útjára.

Szombat, január 10.
23:45
m2

Modern idők

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus – ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe kerül. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek… Chaplin talán legismertebb,és legkomolyabb komédiája búcsú a némafilmtől, búcsú egy korszaktól.


Vasárnap, január 11.
23:05
Duna Televízió

Zazie a metróban

Zazie vidéki kislány, Párizsba utazik nagybátyjához. Életteli, kirobbanó lénye meglepi Gabriel bácsit. Zazie nem akármilyen tizenéves. 65 évig akar iskolába járni, hogy tanárként megnyúzza a kölyköket. A modern nevelés eszközei, nagybátyja szerint a gyöngédség, a megértés. Zazie minden vágya, hogy metrózzon. De pechére, éppen sztrájkolnak a metrósok. Nagybátyja barátja Charles, taxis, s egy kicsit körbefurikázza Zazie-val a várost. De még neki ez sem elég.

Címkék: Kultúra: Gasztro