Roland Garros: álomdöntő a férfiaknál

Elsőként Roger Federer jutott be a döntőbe férfi egyesben a francia nyílt teniszbajnokságon, miután nagy csatában, 3 óra 1 perc alatt legyőzte Nyikolaj Davigyenkót. A döntőben Rafael Nadal lesz az ellenfele, aki a papírformának megfelelően elbánt a szerb Djokoviccsal.

Kapcsolódó linkek

tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

Davigyenko kezdett jobban az első elődöntőben, az első szettben 4:2-re elhúzott, sőt három labdája is volt az 5:2-höz, ám a tavaly is döntős világelső összekapta magát és egészen elképesztő játékkal, sorozatban öt gémet nyerve, 51 perc alatt besöpörte az első játszmát. Már ebben a szettben is számos bréklabdája volt a világranglista negyediknek, de Davigyenko keze rendre a legfontosabb labdameneteknél remegett meg.

Federer szokatlanul sokat hibázott, és az első szerváit is meglepően gyenge százalékkal ütötte be. Ezt kihasználva a második játszmában 5:4-nél az egyenlítésért adogathatott az orosz, ám a svájci klasszis újra megrázta magát és a rövidítésben a második szettet is megnyerte.


Davigyenko alaposan megnehezítette a világelsõ dolgát (MTI/AP)


A harmadik, egyben utolsó felvonásban sem változott a játék képe: az orosz 4:1-re, majd 5:2-re vezetett, 5:3-nál szépíthetett volna, de ezúttal is bebizonyosodott, hogy igazat mondott az ausztrál Lleyton Hewitt: “Federer más osztályban játszik.” Ez még akkor is igaz, ha péntek délután nagyon messze volt csúcsformájától a svájci. A döntőben Rafael Nadal ellen ez biztos nem lesz elég az első Roland Garros diadalhoz.

A bázeli teniszező ezzel sorozatban nyolcadik alkalommal került be Grand Slam-torna döntőjébe, s ezzel rekordot döntött: 1933-34-ben az ausztrál Jack Crawfordnak ez hét alkalommal sikerült megszakítás nélkül.

A másik ágon a Nadal-Djokovic összecsapás csak az első két szettben volt izgalmas. A fiatal szerb reménység az első szettben kétszer is elvette a spanyol salakkirály adogatását, de a játszma megnyeréséhez ez sem volt elég. A második felvonásban is bátran küzdött Djokovic, de a rendkívülien agresszívan játszó Nadal egy brékkel ezt a szettet is behúzta, a harmadikban pedig már tarolt. A második hét végére az erejével elkészülő Djokovic-nak ekkor fejet kellett hajtania a nagyobb tudás, és természetesen a jobb fizikum előtt.

Nadal és Federer eddig 11-szer találkozott egymással ATP-versenyen, párharcukban a mallorcai vezet 7-4-re, de legutóbbi összecsapásukat, a májusi, hamburgi salakpályás viadal döntőjét a bázeli csillag nyerte. A 10-szeres Grand Slam-győztes Federer még soha nem tudott diadalmaskodni Párizsban, tavaly a fináléban kapott ki Nadaltól, aki sorozatban a harmadik győzelmére készül.

Roland Garros, férfiak, 1. elődöntő:
Federer (svájci, 1.)-Davigyenko (orosz, 4.) 7:5, 7:6 (7-5), 7:6 (9-7)
Nadal (spanyol, 2.)-Djokovic (szerb, 6.) 7:5, 6:4, 6:2

Címkék: tenisz