Wimbledon sem különböztet már meg

A négy Grand Slam-tenisztorna közül utolsóként Wimbledonban is diadalmaskodott a női egyenjogúságért folytatott küzdelem: az idén már az angol nyílt teniszbajnokságon sem lesz hátrányos megkülönböztetés, mert a női győztes ugyanakkora összeget kap, mint a férfiak legjobbja.

Az All England Club képviselői csütörtökön jelentették be, hogy változtatva az eddigi gyakorlaton, idén a női egyes győztese ugyanannyi pénzt fog kapni, mint a legjobb férfi. A döntés azután született, hogy már évek óta többen is kritizálták a verseny szervezőit. A brit miniszterelnök, Tony Blair is elhibázottnak tartotta a megkülönböztetést.

Az All England Club képviselői idáig azzal védték álláspontjukat, hogy a nőknél csak két szettet kellett nyerni a meccs megnyeréséhez, míg a férfiaknál ehhez háromra van szükség. Tavaly Roger Federernek 655 ezer fontot (245 millió forint) hozott a konyhájára a férfi egyesben aratott győzelem, a nőknél Amelie Mauresmo viszont csak 625 ezret (234 millió forint) vághatott zsebre.

A tavalyi évben Tony Blair és Tessa Jowell kulturális miniszter is csatlakozott a tiltakozókhoz, és a WTA-val, illetve a brit szövetséggel együtt az egyenlő elbírálás mellett kardoskodtak. A tiltakozásoknak meg is lett az eredménye, amit a ma is aktív (Sarapova, V. Williams), illetve már visszavonult játékosok (Billie Jean King, John McEnroe) egyaránt üdvözöltek.

Címkék: tenisz