Megjelent a Magyar Filmlexikon

Megjelent a kétkötetes, több mint háromezer címszót tartalmazó Magyar Filmlexikon, amelyet Jancsó Miklós és Szabó István filmrendező részvételével mutattak be vasárnap Budapesten.

A kiadvány a magyar filmgyártás minden korábbinál teljesebb, egyedülálló enciklopédiája – ezzel az ajánlással adta közre a köteteket a Magyar Nemzeti Filmarchívum. Gyürey Vera igazgató a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban tartott bemutatón elmondta, hogy a lexikont nyolcéves munka után sikerült megjelentetni. Az ötlet Veress Józseftől, a kötetek későbbi szerkesztőjétől származott, aki a kiadványt munkatársaival szinte titokban, külön juttatás nélkül állította össze – tette hozzá.

Veress József kiemelte: a cél az volt, hogy minden korábbinál teljesebb, igényesebb, színvonalasabb munka jelenhessen meg. Mint kifejtette, a címszavak között 2004 végéig terjedően megtalálhatók mindazon alkotók, akik a magyar film történetét a kezdetektől napjainkig formálták. A rendezők mellett helyet kaptak színészek, forgatókönyvírók, zeneszerzők, producerek, kritikusok, és azok az írók is, akiknek a műveiből film készült.

A kiadvány feltünteti a legfontosabb kitüntetéseket, képet ad a mai filméletről, kiterjed a televíziós produktumokra, és számba veszi azokat a külföldi, jelentősebb színészeket is, akik magyar filmben szerepeltek. Veress József szólt arról is: utópia maradt azon törekvésük, hogy a könyvben mindenki hiánytalanul helyet kapjon. Ezt azzal is indokolta, hogy gondot okozott bizonyos adatok felkutatása, továbbá a film világából többen nem válaszoltak megkeresésükre, s volt, aki nem tartotta fontosnak megjelenését a kötetben.

A Magyar Filmlexikon ezerötszáz példányban, 16 ezer forintos áron került a boltokba. A kötetek szerkesztője a bemutatón reményét fejezte ki, hogy a kiadvány a későbbiekben CD-n és DVD-n is megjelenhet.

Címkék: mozi