Milliárdos kárt okoztak a filmes kalózok

20 millió dolláros veszteség érte a magyar filmipart a kalózkodások miatt. Az állami támogatási rendszer és az alacsony költségvetés miatt súlyosan érintik a magyar filmeseket az illegális filmletöltések.

Hozzávetőlegesen 20 millió dolláros, 3,6 milliárd forintos kárt okoztak a filmkalózok tavaly Magyarországon – közölte az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány. Az alacsonyabb filmköltségvetések, az állami támogatási rendszer felépítése miatt a magyar filmkészítőket még inkább érintik az illegális filmletöltésekből és másolásokból következő kár, mint az amerikai stúdiókat. A magyar filmesek gyártási támogatása a Magyar Mozgókép Közalapítvány szabályzata szerint a rendező és a producer korábbi filmjének nézőszámától függ.

Csehországban a tavaly okozott kár becsült értéke a magyarországihoz hasonlóan húszmillió dollár, Lengyelországban harmincmillió, Szlovákiában pedig kétmillió dollár. Ezek az adatok még mindig kedvezőbbek, mint az illegális DVD-kereskedelem kiinduló helyszíneinek számító Ukrajnában, Romániában és Szerbiában.

Címkék: mozi