Greenpeace – szomorú évforduló

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet zászlóshajóját, a Rainbow Warriort 20 évvel ezelőtt robbantották fel a francia titkosszolgálat emberei. Az évfordulóról a Greenpeace a legnagyobb új-zélandi város, Auckland kikötőjében emlékezik meg július 10-én, vasárnap.

Az aknarobbantások, amelyeket a francia titkosügynökök terveltek ki, arra szolgáltak, hogy megakadályozzák a Greenpeace kampányolását a Csendes-óceáni francia atomkísérletek ellen. A támadás nyomán a Rainbow Warrior elsüllyedt, a legénység egyik tagja, Fernando Pereira – egy szabadúszó fotós – életét veszítette.

Ellentétes hatás

A tragikus esemény azonban éppen ellentétes hatást váltott ki: az akció világszerte ismertté tette a Greenpeace-t, és inkább népszerűséget hozott a szervezetnek. Az ezután elkeresztelt Rainbow Warrior Mark II a környezetvédelmi mozgalom jelképe lett. A Greenpeace ugyanakkor ma sem igazán népszerű a megemlékezés helyszínén, Új-Zélandon. A helyi halászok módszereit, a fenék(vonó)hálók használatát ugyanis a környezetvédelmi szervezet szeretné betiltatni, ezért időnként most is kapnak festékbombákat a hajójuk oldalára… Ám ezzel még együtt lehet élni – mondta a Rainbow Warrior jelenlegi kapitánya, Pete Willcox a BBC-nek, aki az első hajó elsüllyesztésekor is a fedélzeten volt, s immár 24 éve irányítja a szervezet „flottáját”.

Nem bízták a véletlenre

A franciák nem bízták a véletlenre a Rainbow Warrior elsüllyesztését: a legénységet álmában érő két robbanás is megrázta a hajót a húsz évvel ezelőtti szörnyű napon. A személyzet döntő többsége még el tudta hagyni az azonnal süllyedni kezdő hajót, de az aknák detonációjának erejétől Pereira, a fotós, el- vagy leeshetett, eszméletét vesztette, és a gyorsan emelkedő vízbe belefulladhatott.

Furcsa módon a rendőrség a Rainbow Warrior elsüllyedése után a legénységet tartóztatta le, azt hitték, hogy ők maguk küldték a tenger fenekére az aucklandi kikötőben horgonyzó hajót. Később azonban kiderült, hogy külsőleg a hajóra erősített aknák okozták a tragédiát. Hamarosan a bizonyítékok sűrűsödni kezdtek, s egyre inkább Franciaország szerepére utaltak, amely szerette volna megakadályozni a „Csendes-óceáni Békeflotta” kialakulását.

Ezt a békeflottát a Rainbow Warrior vezette volna egy olyan tervezett útvonalon, amely Moruroa (más néven: Mururoa) szigetéhez tartott volna. Itt végezték akkoriban a francia nukleáris teszteket. Franciaország kezdetben tagadta, hogy bármiféle köze lenne a Rainbow Warrior elsüllyesztéséhez, utóbb viszont elismerte felelősségét.

A Greenpeace ma

Manapság a Greenpeace olyan dolgokért kampányol, mint amilyen a klímaváltozás megelőzése, az óceánok tisztaságának és az őserdők érintetlenségének megőrzése, a génmanipuláció megakadályozása, a mérgező vegyianyagok betiltása, a nukleáris fegyverek fejlesztésének beszüntetése.

1985-ben Fernando Pereirát az új-zélandi Matauri Bay-ben (Matauri-öböl) temették el. A mostani, július 10-ére tervezett ünnepségen a Greenpeace rá fog emlékezni. Alighanem a világ minden tájáról érkeznek majd környezetvédelmi aktivisták a szomorú évfordulóra.

Címkék: zöld