Lejárt a veszélyeshulladék égetőkre adott uniós haladék

Mostantól csupán a közösségi követelményeknek megfelelő szennyezőanyag-kibocsátású létesítmények működhetnek az országban.

Tavaly május előtt az ország 41 veszélyeshulladék égető művéből csupán kettő felelt meg az uniós követelményeknek, ezért még a csatlakozási tárgyalásokon Magyarország kénytelen volt átmeneti mentességet kérni a szükséges átalakítások elvégzésére.

Több létesítmény bezárását és újak beindítását követően jelenleg 30 égetőmű működik országszerte, amelyek már maradéktalanul megfelelnek az uniós követelményeknek. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium adatai szerint az összesen 5 milliárd forintba kerülő fejlesztések eredményeként a ma működő létesítmények a 2004-es kibocsátáshoz képest harmadannyi szennyezőanyagot juttatnak a levegőbe úgy, hogy eközben az üzemek kapacitása négyszeresére nőtt.

Magyarország a csomagolási hulladékok felének újrahasznosításának növelésére ez év végéig, a települési szennyvízkezelés megoldására pedig 2015 végéig kapott átmeneti mentességet.

Címkék: zöld