Mennyi szélenergia termelhető a Földön?

A Föld potenciális szélenergia-kapacitása közel negyvenszerese az emberiség 2000-es energiafelhasználásának – derül ki egy új felmérésből.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói, Christina Archer and Mark Jacobson a Föld összes kontinensén, több mint 8000 helyen végeztek szélméréseket. Kutatásaik szerint bolygónk potenciális szélenergia-kapacitása 72 Terawatt, ami negyvenszerese a világ összes országának 2000-es energiafelhasználásának. (Összehasonlításul: egy terawatt energia elegendő 10 milliárd 100 wattos villanykörte megvilágításához.)







A kutatók úgy vélik, hogy becslésük kifejezetten konzervatív, mivel egyes kontinenseken nagy területekre nem állnak rendelkezésre mérési adatok. A mérési adatok egyébként átlagosan 80 méter magasságból származnak. A tanulmány a Föld szélenergia-kapacitásának térképével a Journal of Geophysical Research — Atmospheres szakfolyóirat májusi számában jelent meg.

Bolygónk legszelesebb régiói az Északi-tenger mentén, Dél-Amerika déli csücskén, az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén, Észak-Amerikában a Nagy-tavak vidékén, valamint Észak-Amerika északkeleti és északnyugati partjainál találhatók.






A tanulmány pozitív fejleményként értékeli, hogy világszerte egyre több szélerőmű épül: az elmúlt öt évben a szélerőmű-kapacitás globálisan 34 százalékkal növekedett. Ám a világ éves energiatermelésén belül a szélenergia aránya még így is alig haladja meg a fél százalékot.

Címkék: zöld