Meghódították a folyók Everestjét

Két amerikai történelmet írt: először hajózták végig a Nílust - a Kék-Nílus etiópiai forrásától a folyó alexandriai torkolatáig, ahol a Földközi-tengerbe ömlik.

A két amerikai utazó, Pasquale Scaturro és Gordon Brown április 28-án 114 nap evezés után érte el a torkolatot. Az expedíció 2003 karácsonyán indult.



Az 5.200 kilométeres úton először Etiópia sivatagi völgyein, és Szudán száraz fennsíkjain hajóztak át, majd elérték Kartumot, ahol a Kék- és a Fehér-Nílus egyesül. (A Fehér-Nílus előtte, szintén Szudán területén, az Albert Nílussal egyesül. Az Albert-Nílus, korábban Viktória-Nílus, a Viktória tóból ered.)

A Kék-Nílus a folyók Everestje – számos felfedező próbálta már meghódítani, akik közül jónéhány nem élte túl a vállalkozást. Csak 1964 óta három felfedezőt lelőttek, kettő vízbe fúlt, egy pedig eltűnt expedíciója során.

Az utat, különösen a felső szakaszon, számos zúgó nehezíti. A csapat egy harmadik tagja, Michele L’Huillier chilei fotós két borulás után kénytelen volt feladni a túrát. Nehézséget jelentett továbbá, hogy az etióp és az egyiptomi katonaság több alkalommal feltartóztatta őket, szudáni banditák tűzet nyitottak rájuk, valamint heves homokviharokba kerültek.



Ezentúl természetesen meg kellett küzdeniük az extrém hőmérséklettel, a malária veszéllyel, valamint a folyóban tanyázó krokodilokkal és vízilovakkal is. Brown hajóját egy alkalommal meg is támadták a krokodilok.

Mégis a két amerikai elmondása szerint a legnagyobb nehézséget az egyiptomi bürokrácia okozta számukra. Ugyanis csak kitartó utánjárás után kaptak engedélyt arra, hogy áthaladhassanak az Asszuáni-gáttal elzárt, és Egyiptom csaknem teljes vízkészletét őrző Nasszer-tavon.



A két amerikai és kísérőik négy hónapon keresztül két, öt méter hosszú kajakkal haladt a folyón. A kajakokat csak a négy nagy gátnál szállították szárazföldön. Az expedíciót az Everestet is megjárt geofizikus Scaturro vezette. Társa, Gordon Brown, tapasztalt kajakos és filmes.

Az expedíciót a MacGillivray Freeman Films támogatta, az útról film készül.

Az expedíció fotói >>
Az expedíció naplója >>