Menteni kellett egy nőt a Remete-barlangtól

Idén már az ötödik bokatöréshez vonultak az egységek a Remete-barlangok térségében.

A börzsönyi hegyimentők a Duna-Ipoly Nemzeti Park DINPI Forgatag rendezvényén vettek rész szombat délután, amikor riasztás érkezett a Remete-barlanghoz. Szerencsére elég sok hegyimentő vett részt a DINPI családi rendezvényén így a csapat egyik fele Királyréten maradt szórakoztatni a gyerekeket míg a másik fele két járművel elindult a Remete-barlang felé.

Beszámolójuk szerint a Katasztrófavédelem riasztására a Dömösi átkelőhöz vonult még a váci hivatásos tűzoltóság, a Kismarosi Önkéntes Tűzoltóság és a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság, az Országos Mentőszolgálat, valamint a Rendőrség.

Idén már az ötödik bokatöréshez vonultak az egységek a Remete-barlangok térségében, így a mentés már rutinosan zajlott, tették hozzá.

borzsonymentok.hu

A Dömösi átkelőtől először a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat és a Kismarosi Önkéntes Tűzoltóság egy-egy tagja indult gyalog a Remete-barlanghoz felderíteni, valamint az elsődleges elsősegélyt biztosítani, míg a többi egység összekészítette a felszereléseket és utánuk indultak. A rendőrség közben gondoskodott róla, hogy a 12-es főúton a mentőegységek biztonságosan tudjanak felkészülni a mentéshez.

A balesetezett hölgy nem szenvedett más sérülést a bokatörésen kívül, így az állapota kielégítő és stabil volt. A hegyimentők rögzítették a sérült bokát, majd az odaérkező többi egységgel együtt hordágyon szállították le a 12-es főúthoz.

Utolsó akadályként még a vasúti síneken kellett átszállítani, majd egy nagyon meredek vaslépcsőn kötéltechnika segítségével leengedni a sérültet.

A 12-es főúton az Országos Mentőszolgálat munkatársai vették át a sérültet majd további vizsgálatokra és ellátásra a váci kórházba szállították. A Remete-barlanghoz vezető ösvények veszélyesek, a közelmúltban a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat a Magyar Természetjáró Szövetséggel és az Ipoly Erdő Zrt-vel együttműködésben figyelmeztető táblákat helyezett ki az odavezető turistautakon.