70 féle űrételt kellett zsinórban végigkóstolnia a következő magyar űrhajósnak

Kapu Tibor és a tartalékául kiképzett űrhajósjelölt, Cserényi Gyula már Houstonban készülnek.

A NASA, az Axiom és a SpaceX közösen végzi a két magyar űrhajósjelölt felkészítését Houstonban – erről Cserényi Gyula tartalékos jelölt beszélt a Kossuth rádiónak adott interjúban, amelyet az MTI szemlézett. A Hungarian to Orbit (Hunor) program jelöltjei augusztus óta vannak a texasi városban, a NASA Johnson Űrközpontjában.

Az Axiom Space 4-es küldetés (Ax-4) várhatóan jövő tavasszal veszi kezdetét. A NASA kifejezetten az űrállomáson való életre készíti fel őket, a SpaceX az űrállomásra való feljutással kapcsolatos felkészülésért felel, az Axiom pedig a küldetés további feltételeinek biztosításáért. Cserényi Gyula megjegyezte, hogy a NASA képzésének fontos eleme a hétköznapi funkciókra, például ételkészítésre, mosakodásra, mellékhelyiség használatára, pakolásra, beágyazásra való felkészítés. Ezek az alapvető, nagyon egyszerűnek tűnő dolgok fent jóval nehezebbek, egy-egy feladat elvégzéséhez 35 lépéses utasítást kaptak.

Kapu Tibor kutatóűrhajós, a küldetés első számú magyar jelöltje úgy vélte, az a leglenyűgözőbb az egész képzésük során, hogy az evéstől az alvásig mindent újra kell tanulniuk. Példaként említette a takarítást. Még egy porszívózás is nagyon összetett feladat az űrben, amelyhez engedélyt kell kérniük a földi személyzettől is akár, pedig fontos felporszívózni a morzsákat, mert a súlytalanság állapotában a légáramba belekapaszkodva eltömíthetik a szűrőket vagy belerepülhetnek az űrhajósok szemébe. Az űrállomás fedélzetén minden olyan alapvető életkörülményt meg kell teremteni, ami a Földön adottnak tekinthető.

Az étkezésről szóló kérdésre válaszolva Kapu Tibor elmondta, hogy van egy 200 tételből álló menüsor, amit a NASA űrhajósai az űrállomás fedélzetén fogyaszthatnak. A személyzetnek az űrutazás előtt ki kell próbálnia az ételeket. Felidézte, hogy az első nehezebb pillanatuk az volt a kiképzés során, amikor kicsi darabokban ugyan, de egymás után 70 ételt kellett megkóstolniuk.

A magyar űrhajós mellett az Ax-4 misszió négyfős legénységének tagjai lesznek még Peggy Whitson amerikai, Shubhanshu Shukla indiai és Slawosz Uznanski lengyel űrhajósok. Kapu Tibor elmondta, hogy a parancsnoki tisztséget Peggy Whitson tölti be, a pilóta Shubhanshu Shukla lesz, Uznanski pedig vele együtt küldetés-specialistaként szolgál majd. Peggy Whitson parancsnokot méltatva arról beszélt, hogy ez lesz az ötödik űrutazása, eddig 675 napot töltött az űrben.

A képzésekről szólva Cserényi Gyula beszámolt arról is, hogy Kapu Tiborral a képzésük nagy része azonos, az összes kísérletet ő is megtanulja, hogy a küldetés alatt a Földről tudjon támogatást nyújtani. Az Ax-4 misszió Floridából indul majd a világűrbe – a tervek szerint tavasszal – a SpaceX Falcon-9 indítórakétáján, a Dragon űrhajóegység fedélzetén, és a négy űrhajós a várakozások szerint 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.