Visszaszólt Gulyás Gergelynek az érdi szakrendelő főigazgatója

Gulyás megjegyzése szerinte leegyszerűsítő és bántó a szakrendelő kollektívájára nézve.

Már a Facebookon keres orvosokat az érdi szakrendelő igazgatója – ahogy azt kedden a 24.hu is megírta. A rendhagyó álláshirdetés a szerdai Kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre úgy kommentálta az érdi szakrendelő lépését, hogy

Ezért jobb, ha az állam tartja fenn a szakrendelőket.

Az érdi Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatója Bárány Zsolt pénteken reagált írásban Gulyás Gergely felvetésére. A főigazgató azt írta: „a kommunikáció és retorika műkedvelőjeként” mindig is irigykedve nézte, ahogy a miniszter rendíthetetlen nyugalommal válaszol órákon keresztül a rendkívül szerteágazó témákban feltett kérdésekre, és most sem azzal volt problémája, hogy Gulyás hogyan válaszolt, hanem azzal, hogy mit mondott.

Az önkormányzati fenntartású járóbeteg szakrendelők dolgozóit a főigazgató szerint lassan két éve izgatja a kérdés, hogy államosítják-e őket vagy sem. Szerinte a téma Takács Péter egészségügyi államtitkár szeptemberi nyilatkozata után megnyugtatóan lezárult azzal, hogy a szakrendelők állaposítása lekerül a napirendről. Bárány megfogalmazása szerint „annak politikai támogatottsága nincs, a választásokig ez bizonyosan nem kerül terítékre, sőt azt követően sem valószínű”.

Miniszter úr szerdai reakciója egy már gyógyultnak tűnő sebet szakít fel ismét

– fogalmazott az érdi önkormányzati szakrendelő főigazgatója.

Szerinte – mint kiderült – a munkaerőhiánnyal kapcsolatos probléma okát nem az államosítás körül érdemes keresni. A főigazgató példaként említette az érdihez nagyon hasonló adottságokkal rendelkező szigetszentmiklósi járóbeteg szakrendelő esetét, amelynek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a fenntartója. A szigetszentmiklósi rendelőintézet honlapját tanulmányozva az érdi főigazgató arra jutott, hogy a településen és körzetében

E jelenség mögött nyilván ugyanolyan orvoshiány van, mint Érden

– vonta le a következtést Bárány Zsolt, aki szerint a miniszter reakciója rendkívül leegyszerűsítő és egyben bántó a teljes érdi kollektívára nézve.