Nyomoznak a rászorulókon nyerészkedő cégek miatt

Az egyik többszörösen túlárazott közbeszerzésen két indulót is kizártak arra hivatkozva, hogy „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott az ajánlatuk”.

Elrendelhették a nyomozást a rászorulóknak szánt sokszorosan túlárazott élelmiszercsomagok miatt, amit az Integritás Hatóság (IH) tárt fel október 4-én közzétett jelentésében. Mindez a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) 24.hu-nak küldött válaszából derült ki, amely szerv több mint 10 milliárd forinttal túlárazott szerződéseket kötött az általa kiírt közbeszerzés nyerteseivel.

Kérdései egy folyamatban lévő büntetőeljárásra vonatkoznak, így azokra nem áll módunkban válaszokat adni

– írta az SZGYF lapunknak, amikor arról érdeklődtünk, hogy volt-e bármilyen következménye a visszás projekteknek a szervezeten belül, és egyáltalán, hogy vehették át többszörösen túlárazva az egyes termékeket. Két uniós finanszírozású projektben

az Integritás Hatóság vizsgálata szerint a szegényeknek szánt élelmiszercsomagokban. A vitatott közbeszerzési eljárás még 2017-ben indult, az SZGYF-nél azóta legalább négyszer váltottak főigazgatót, legutóbb 2023-ban.

Mivel az Integritás Hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tette meg a feljelentést bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, valamint hanyag kezelés miatt, megkereséssel fordultunk a nyomozás állásával kapcsolatosan, de csak röviden válaszoltak.

„A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ” – zárkóztak el a kérdések elől. Hasonlóképp reagált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, amelynek azért lehet szerepe az ügyben, mert az IH szerint versenykorlátozó megállapodást köthettek az érintettek a közbeszerzési eljárásban, ami miatt versenyfelügyeleti eljárást kezdeményeztek a GVH-nál.

Megkerestük az Integritás Hatóság által megnevezett két céget, a Halker Kft.-t és a Káta-Mill Plusz Kft.-t, amelyeket tevékenységét szokatlanul éles szavakkal minősítette Bíró Ferenc, az IH elnöke, aki szerint az általuk vezetett hálózatok „gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot loptak el a szegényektől”. Egyik cég sem reagált azonban arra, hogy „szegényeken nyerészkedő társaságnak” festette le őket az IH elnöke.

Az IH szerint a Halker Kft. 7,6 milliárd forinttal, a Káta-Mill Plusz pedig 2,6 milliárd forinttal károsította meg a rászorulókat. A Halker egy régi, 30 milliárdos forgalmú cég, amelyet tavaly decemberben még kormányszóvivőként Szentkirályi Alexandra is népszerűsített egy saját Facebook-oldalára felrakott videóban.

A Káta-Mill Plusz Kft. évente 1,1-2,45 milliárdos árbevétel mellett 140-230 millió nyereséget termelő cég. Egyetlen közbeszerzésen nyert, igaz, akkor elég nagyot a Közbeszerzési Értesítő adatai szerint.

A társasághoz köthető cégháló egyik társasága egy nagyobb nevet is vonzott: az akkori köztársasági elnök, Novák Katalin tette tiszteletét a Szécsény-Mill Kft.-nél Nógrád vármegyei látogatásán, akit az eseményről készült videó tanúsága szerint a cég ügyvezető-tulajdonosa, Verebes József kalauzolt tavaly augusztusban a telephelyükön. A Szécsény Mill Kft.-t többször is megbüntette kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal. Az egyik ilyen 2011-es határozatban szerepel a Káta-Mill is, és a leírás szerint a Novákot vendégül látó Verebes nemcsak a Szécsény-Millt, hanem a Káta-Mill Kft.-t is képviselte a meghallgatásokon. Ez formailag még nem az élelmiszercsomagos közbeszerzést nyerő cég volt: a Káta-Mill Kft.-t nem sokkal később felszámolták, de azonos címen működött az élelmiszercsomagos közbeszerzést nyerő Káta-Mill Plusz Bt. (a cég 2019-ben alakult kft-vé – a szerk.), ami pedig a Szécsény-Mill Kft.-ből kiválva jött létre az Opten céginformációs rendszer adatai szerint.

Maga a közbeszerzési eljárás is igen sok érdekességgel bírt. Azon a közbeszerzésen, amelyet a Halker nyert, két indulót is kizártak, mert – a Közbeszerzési Hatóság megállapítása szerint – „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmazott az ajánlatuk”, ami annak fényében elég különösnek hat, hogy többszörösen túlárazta a nyertes cég az élelmiszercsomagba szánt termékeket. Az egyik „aránytalanul alacsony” ár miatt kizárt cég, a Natur Rost Kft. a Káta-Mill Plusszal közös konzorciumban már nyerni tudott a másik közbeszerzésen, ráadásul azon magasabb árat adva meg, mint amilyennel a Halker kaszált az előző ajánlatával.

A felelőtlen gazdálkodás folyományaként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot osztott csak ki a rászorulóknak az Integritás Hatóság szerint. „Joggal vonja maga után az egész társadalom felháborodását, hogy ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak és akik védtelenek – az időseken és a szegényeken” – fogalmazott Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke.