Hasba rúgással rendezte le Zugló távozó alpolgármestere a párttársát a DK-gyűlés után

A zuglói Demokratikus Koalíció múlt heti taggyűlésén súlyos feszültségek alakultak ki, miközben az új alpolgármesterek személyéről kellett volna dönteni. A szóváltást követően Horváth Zsolt korábbi alpolgármester hasba rúgta párttársát, Tóth Attila önkormányzati képviselőt. Ezt követően jelentette be, hogy távozik a DK-ból, ahol választókerületi elnök is volt.

Véget ért zuglói politikai pályafutásom. Hivatalosan is lemondtam több mint 10 év után a DK-s választókerületi elnöki tisztségemről, és ezzel egy időben bejelentettem a pártból való kilépésemet is

– írta a múlt heti párttaggyűlést követően Zulgó korábbi alpolgármestere. Horváth Zsolt, akinek a Demokratikus Koalíció színeiben indulva a júniusi önkormányzati választáson nem sikerült mandátumot szereznie, közölte: szervezkedés indult ellene, ezért döntött úgy, hogy végleg otthagyja a pártot.

A politikus arról azonban nem tett említést, hogy – mint a 24.hu megtudta – a gyűlésen tettlegességig fajult a vita közte és a DK egyik önkormányzati képviselője között.

Horváth Zsolt október 10-én jelentetett meg egy közleményt a zuglói DK Facebook-oldalán. Ebben elköszönt a választóktól és azoktól, akikkel az elmúlt évtizedben sikerült együttműködnie. A búcsúzkodást talányos sorokkal zárta, azt állítva, hogy a szervezetben a közelmúltban olyan folyamatok indultak be, amikkel nem tud azonosulni, ráadásul hátba is támadták.

Sajnos egy olyan álságos és inkorrekt szervezkedés kezdődött, mely nem azt akarja képviselni, amire bizalmat kapott! Van az a pillanat, ami már vállalhatatlan. Ez most számomra az! Hatalmas túlerővel szemben esélytelen diadalmaskodni, ha az ember hátulról kapja a legnagyobb szúrást

– írta a volt alpolgármester.

Információink szerint október 8-án, kedden zajlott le az utolsó olyan zuglói DK-s taggyűlés, amelyet Horváth Zsolt még a szervezet elnökeként hívott össze. Az ülésen megjelent a DK öt újraválasztott önkormányzati képviselője, és ott volt legalább 15 helyi párttag is. A feladat az volt, hogy Rózsa András polgármester kérésére nevezzék meg,

kiket jelöl a párt alpolgármesternek.

A kerület új, momentumos polgármesterével a DK nevében nem Horváth Zsolt, hanem a pártközpont által kijelölt Oláh Lajos országgyűlési képviselő folytatott tárgyalásokat. A választás előtt Horváth egyébként ellentétbe került a Gyurcsány Ferenc vezette párt elöljáróival, mert ő és a helyi szervezet Rózsát támogatta, míg az országos vezetés – az MSZP-vel és a Párbeszéddel kötött országos megállapodás miatt – felülírta a zuglói DK-sok szándékát, és a későbbi vesztesnek, Horváth Csaba szocialista polgármesternek engedélyezte a DK-logó használatát. Ez azért lehetett különösen fájó Horváth Zsolt számára, mert Horváth Csaba 2022-ben bizalomvesztésre hivatkozva megvonta tőle az alpolgármesteri jogköröket.

Varga Jennifer / 24.hu – Horváth Csaba és Rózsa András az önkormányzat ülésen Zuglóban 2024. szeptember 5-én.

Úgy tudjuk, a DK-s tárgyaló fél – vagyis Oláh – személyének kijelölése központi téma lett a taggyűlésen, és nagyban hozzájárult Horváth lemondásához. A gyűlésen is felhozta, hogy átnyúltak a feje fölött, és a jegyzőkönyvben is rögzítették, hogy a tagság kifejezte nemtetszését az országos vezetés eljárása miatt.

A gyűlés után aztán Tóth és Horváth között robbant a feszültség. A volt alpolgármester a 24.hu kérdésére elismerte, hogy személyi kérdésekről vitázott Tóthtal, aki Kinisch Andrea társságában igyekezett elhagyni a helyszínt, ő pedig felrótta nekik, hogy túl sok testvérvárosi utazáson vettek részt az előző ciklusban.

Horváth állítása szerint azt hitte, hogy a személyeskedő vita egy pontján Tóth meg akarja ütni, és ekkor

hasba rúgta.

Az eset után Tóthék rendőrségi feljelentést tettek, és orvosi látlelet is készült a rúgás nyomairól. Horváth, aki korábban rendőrként dolgozott, azt mondta, áll az eljárás elé.

Kerestük a másik felet is. Tóth Attila végül a pártközponton keresztül küldte meg válaszát. Azt írta:

Valóban igaz, hogy Horváth Zsolt kilépett a pártból, és lemondott a választókerületi elnökségről egy múlt heti taggyűlésen. Ami pedig már a taggyűlés után történt, azt a rendőrség vizsgálja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya kérdésünkre azt írta, az ügyben garázdaság vétség gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, de gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.