Orbán-kormányt kritizáló írások jelentek meg a Miskolci Keresztény Szemlében, kirúgták a főszerkesztőt

Bod Péter Ákos és Jeszenszky Géza is írt az inkriminált lapszámba.

Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulójának alkalmából az Orbán-kormánnyal is kritikus cikkek jelentek meg a Miskolci Keresztény Szemlében. Az ökumenikus szellemiségű, negyedévente megjelenő folyóirat főszerkesztőjét ezután leváltották – írja a Népszava.

Zsugyel János nyugdíjas egyetemi docens a lapnak megerősítette, hogy hét év főszerkesztőség után távozik, holott munkájára eddig nem volt panasz. A volt főszerkesztő tudomásul vette a döntést, és nem látja értelmét annak, hogy megpróbáljon magyarázatot kérni a kirúgására, mivel a lapot kiadó – és azt anyagilag fenntartó – alapítványnak szerinte joga van mást kinevezni helyette. Egzisztenciális szempontból nem került nehezebb helyzetbe, hiszen ingyen dolgozott a lapnál.

Az érintett számban a kormánnyal szemben kritikus hangvételű írással jelentkezett Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke is. A kirúgott főszerkesztő vitaindítónak szánta az uniós csatlakozás évfordulója alkalmából közölt összeállítást: elmondása szerint felkért olyan szerzőket is, akik vélhetően kevésbé kritikusak a kormánnyal.

A Népszava úgy tudja, az inkriminált lapszámot kinyomtatták ugyan, de az olvasók nem vehették a kezükbe.