Fizetésemelést kaphatnak a polgármesterek, ennyi pénzt vihetnek majd haza

Elég komoly bérrendezés körvonalazódik.

A polgármesterek illetményének emelését kezdeményezte október 1-jétől a közigazgatási és területfejlesztési miniszter egy az Országgyűlésnek benyújtott törvénymódosítási javaslatban – mondta el a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerdán, az MTI megkeresésére.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) beszámolt arról, hogy Navracsics Tibor a kedd éjjel, a parlament honlapján megjelent iromány szerint azt javasolja, hogy a főpolgármester az előző évi nemzetgazdasági átlagkereset 6-szorosának, megyei jogú város polgármestere és fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere a 4,5-szeresének, a vármegyei önkormányzat közgyűlési elnöke a 4-szeresének megfelelő illetményt kapjon. A többi településvezető javadalmazását a lakosság számától függően, sávosan határoznák meg, a szorzó a 30 ezer lakosnál népesebb település polgármesterénél 3,5, az 500 lakosnál kisebb település vezetőjénél 1,25 lenne.

2023-ban a bruttó átlagkereset 571.200 forint volt, így

Ezek az összegek pedig értelemszerűen minden évben emelkedhetnek, ha az átlagkereset is emelkedik.

A Kaposvár polgármesteri tisztségét is ellátó Szita Károly megjegyezte, hogy a bérrendezést ő kezdeményezte a miniszternél. „A kormány nagyon jelentős bérfejlesztési programokba kezdett az elmúlt években: nőtt a minimálbér, a garantált bérminimum, nőttek az ágazati bérek, a pedagógusoké és mások mellett az egészségügyben dolgozóké is, és ez a következő években is folytatódik” – mondta.

Ez azonban olyan helyzetet teremtett, hogy az önkormányzati intézményvezetők bére sok esetben meghaladja a polgármesterét

– tette hozzá.

A kormánypárti politikus indoklása szerint a polgármesterek sok esetben több milliárd forintból gazdálkodó települések élén állnak, óvodák, bölcsődék működéséért, a tömegközlekedés biztosításáért, parkok üzemeltetéséért, kultúráért, sportért felelnek, a javadalmazásuknak pedig ki kell fejezniük a tisztség ellátásával összefüggő társadalmi felelősséget.

Szita Károly utalt arra, hogy a polgármesterek javadalmazásáról szóló, hatályos szabályozás fix összegben állapítja meg a településvezetők illetményét, tiszteletdíját, de az nem igazodik sem az államtitkári, sem más állami tisztségviselő illetményéhez.

Az LMP egyébként alig két hete kezdeményezte szintén Karácsony fizetésének emelését.

Kapcsolódó
Orbán ismét megemelte a miniszteri fizetéseket, van, aki már 6,3 milliót keres
Lantos Csaba és Nagy Márton fizetése 27 százalékkal nőtt.