Megszólalt Rétvári a kórházban hagyott csecsemők ügyében

Az akut problémára nem reagált, csak felidézte a korábbi kormányzati intézkedéseket.

A kormány elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend és szemlélet mellett, és ennek megfelelően támogatja a kórházban hagyott gyermekek helyzetének mielőbbi rendezését – ezt válaszolta ellenzéki képviselők írásbeli kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára – adta hírül a Telex.

Amint arról lapunk is beszámolt, jelenleg nagyjából 270–300 elhagyott csecsemő van kórházban, az érintett intézmények száma pedig (35–40 között) folyamatosan változik. A Gyermekjogi Civil Koalíció a tavaly novemberi nyilatkozatában még „csak” 50–100 érintett csecsemőt említett.

Az üggyel kapcsolatban Földi Judit és Gy. Németh Erzsébet DK-s parlamenti képviselők eredetileg Pintér Sándor belügyminiszternél érdeklődtek: miért hagyja a kormány, hogy a kórházakban hagyott csecsemők nevelőszülők helyett a kórházak csecsemőosztályán éljenek. Többek között azt tudakolták:

Bár a feltett kérdésekre nem kaptak konkrét válaszokat, Rétvári Bence a levelében leszögezte: minden gyerek alapvető joga, hogy vér szerinti családjában nőhessen fel, és a családközpontú gyermekvédelem elve éppen az, hogy akiknek ez nem lehetséges, azok nevelőszülőkhöz kerüljenek. Az államtitkár sorra vette, hogy a kabinet milyen intézkedéseket tett az örökbefogadás megkönnyítésére. Így, például, 2024 júliusától, egy törvénymódosítás miatt az örökbe adáshoz már nincs szükség annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a gyerekét közvetlenül a születés után az egészségügyi intézményben hagyja. Most már az eljárás megindításához elég, ha hat hétig nem jelentkezik a szülő. Rétvári szerint ennek hatására lerövidül az örökbefogadáshoz vezető idő. A kormány szerint 2014 óta a nevelőszülők létszáma folyamatosan emelkedik, ami igazolja, hogy az eddig megtett intézkedések sikeresek – írja a Telex.

A képet azonban erősen árnyalja, hogy hiába mondja ki a törvény, hogy a 12 év alatti gyerekeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ez a nevelőszülők számának csökkenése és a gyermekotthoni férőhelyek elégtelen száma miatt a gyakorlatban nem valósul meg, és mintegy 1500 tizenkét év alatti gyermek él gyermekotthonokban, közülük 350 gyermek három év alatti.

Kapcsolódó
„Ezeknek a gyerekeknek nem adatik meg az aranykor” – miként kerülhet 300 elhagyott csecsemő a kórházakba?
Milyen rendszerszintű problémákat jelez a kórházakban hagyott rengeteg csecsemő? Mi is történik pontosan ezekkel a gyerekekkel? Milyen folyamatok húzódnak meg a háttérben? Ezekre és még számos más, a témába vágó kérdésre kerestük a választ négy szakemberrel.