Három év börtönt kapott egy francia kutató, mert nem jelentette magát külföldi ügynökként Oroszországban

Vinatier a bíróságon elmondta, szereti Oroszországot, bocsánatot kért, és Puskin egyik versét is elszavalta.

Laurent Vinatier francia politiológus-kutatót egy moszkvai bíróság hétfőn bűnösnek találta a külföldi ügynökökről szóló törvény megsértésében, amiért három év börtönre ítélték. A 48 éves Vinatier a vád szerint nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, miközben illegálisan érzékeny katonai információkat gyűjtött orosz állampolgárokkal tartott találkozókon.

A politológust júniusban, egy étteremben tartóztatták le, majd a kihallgatása során „teljes mértékben elismerte bűnösségét” a hatóságok szerint. A bíró figyelmen kívül hagyta a védelem kérését, hogy börtön helyett pénzbírságot szabjanak ki rá.

Vinatier az ítélethirdetést megelőzően, a bíróság előtt elmondott beszédében azt mondta, hogy szereti Oroszországot, bocsánatot kért a törvénysértésért, és Alekszandr Puskin egy versét is elszavalta. A Reuters beszámolója szerint a Szovjetunióval régóta foglalkozó kutató kék inget és farmernadrágot viselt a rácsok mögött, és feszülten hallgatta a bíró által elmondott ítéletet.

Nem félek kimondani, hogy beleszerettem Oroszországba. Ezt a magánéletem is bizonyítja – a feleségem orosz, a barátaim oroszok. Orosz életet éltem, még az elmúlt négy hónapban is

– mondta a bíróságon.

Franciaország álláspontja szerint Vinatier-t törvénytelenül vették őrizetbe, és követelik szabadon bocsátását. Emmanuel Macron elnök tagadta, hogy Vinatier a francia államnak dolgozott volna, letartóztatását Moszkva dezinformációs kampányának részének tartja.

A külföldi ügynök törvény megsértéséért akár öt évig terjedő büntetés is kiszabható, de az ügyészek három év és három hónapos büntetést kértek, ugyanis Vinatier bűnösnek vallotta magát. A RIA állami hírügynökség szerint a védelem fellebbezést tervez.