Karácsony Gergely Orbán Viktornak: Végre valahára

A főpolgármester szerint valamit belátott a kormányfő.

Múlt pénteki rádióinterjújában mondta azt Orbán Viktor, hogy a kabinet kiemelten foglalkozik a lakhatási kérdéssel. A miniszterelnök arról beszélt, hogy összeraktak egy gazdaságélénkítő akciótervet, 3–6 százalékos növekedést ígér a következő év első negyedévére. Az akciócsomag elemei:

Erre reagálva írja ma azt Karácsony Gergely, hogy

Végre valahára. Az elmúlt napok miniszterelnöki nyilatkozatai alapján a kormány is belátni látszik, tarthatatlan a lakhatási helyzet, és ez elsősorban Budapestet érinti. A lakhatási válság a jövőnket érintő egyik legnagyobb kihívás. A lakásárak és a lakbérek gyors, a lakossági jövedelmek emelkedését jóval meghaladó növekedése Budapest és a budapestiek egyik legfontosabb problémája. Ennek kapcsán írtam ma levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, mert egyik nyilatkozatában elejtett egy fél mondatot arról, hogy várja Budapest javaslatait. Hát, akkor tessék…

A főpolgármester szerint „Budapestnek nemcsak javaslatai, de az Európai Bizottság és a kormány intézményeként működő Irányító Hatóság munkatársaival egyetértésben kidolgozott konkrét programjai is vannak a biztonságos, megfizethető bérlakás-szektor bővítésére, a kihasználatlan köztulajdonú épületek lakáscélú átalakítására és kiterjedt lakbér-támogatási rendszer elindítására. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb lakhatási programja 20 milliárd forint értékben. Megvalósításához már csak annyi kellene, hogy a kormány megjelentesse végre a kapcsolódó felhívásokat, hogy Budapest hozzáférjen a neki járó uniós forrásokhoz”.

Hozzátette: „És ha a kormány komolyan gondolja a miniszterelnök többször elmondott szavait, akkor abból az fakad, hogy nem herdálják el Budapest aranytartalékait, vagyis a Rákosrendezőn mini-Dubaj helyett Parkváros lesz, a Déli Városkapunál pedig Fudan helyett Diákváros. Ebben is ideje van a belátásnak”.