Lincshangulat várta a Főkert munkatársait a fakivágás miatt Bardóczi Sándor szerint

Kiakadt a főtájépítész a veszélyes fák kezelését akadályozó óbudai aktivistákra.

Azért áll a bál a Rozgonyi Piroska utcában, mert a Főkert veszélyt hárít el, ennek során veszélyes fákat vág ki vagy ifjít meg, hogy visszaállítsa a fák statikai egyensúlyát és még adjon számukra néhány extra évet – panaszolta a közösségi médiában Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész, miután sokadik alkalommal vágtak neki pénteken a Rómaifürdő közelében veszélyessé vált helyzet kezelésének.

Bardóczi felidézte, hogy Főkert faápolói már kora tavasszal átvizsgálták az érintett fasor mind a 267 fáját. Ezek közül 35-ről mondták ki, hogy veszélyesek, és azonnali beavatkozást igényelnek, több fa esetében pedig koronaalakítás láttak szükségesnek. A kivágásra ítélt veszélyes fákra ezután kerültek fel a nyomtatott favizsgálati lapok, a magyarázat szerint azért, hogy így értesítsék a lakókat a veszélyről.

A főtájépítész szerint ekkor azonban a környékbeliek egy csoportja a lapokat elkezdte letépkedni.

Bardóczi szerint „a lincshangulat kialakulása” előtt helyszíni bejárást is hirdettek, ahol a megjelent 40-50 lakónak a favizsgálók egyenként mutatták meg, hogy melyik fával mi a probléma, és milyen kockázatai vannak annak, ha nem avatkozunk be.

Láttuk a dühös könnyeket a szemekben, de azt sokan értették már akkor, hogy inkább ezek a könnyek, mint egy súlyos, emberi sérüléssel járó, másfajta könnyeket hozó eset, amit most még meg tudunk akadályozni

– írta le a dráma helyzetet a főtájépítész.

Mindezek után a kerületi önkormányzat – mint írta – arra kérte a Főkeret, hogy nem avatkozzon be mindaddig, amíg ők nem vizsgáltatják újra a fákat. Szerinte ezt az önkormányzat annak a tudatában tette, hogy a fák bármikor balesetet okozhatnak. A műszeres vizsgálat – tette hozzá – végül a Főkertet igazolta. A kerület a cégtől azonnali, minél gyorsabb veszélyelhárítást kért, és felajánlotta az Óbudai közterületfelügyelet segítségét a terület biztosításában.

Erre szükség is lett, mert egy helyben élő autóval rontott neki a helyszínen a faápolóknak, kis híján emberi sérülést okozva, majd beparkolt az egyik fa alá, ezért az autót el kellett szállítani

– idézte fel az eseményeket.

Tájékoztatása szerint a legtöbb veszélyes fát azóta ugyan már kivágták, de pénteken az aktivisták az alvállalkozókat harmadjára akadályozták meg a szerződött munkavégzésben, ami „tetemes többletköltséget jelent” a fővárosi kertészeti cégnek. Egy fa pedig – közlése szerint –továbbra is veszélyt jelent a helyi közösség számára. Bardóczi ezért mindenkit arra kért, hogy saját testi épsége miatt ne tartózkodjon a fa közelében.

Bardóczi Sándor úgy látja, egyre erősebb az elemi bizalmatlanság, az öntudatos ellenállás és az összeesküvés elméletek elburjánzása a fakivágásokkal kapcsolatban olyan esetekben is, amikor ez egyértelműen veszélyt hárítana el, nem pedig egy új beruházás útjában álló fákat távolítanának el, hogy a helyükre betont öntsenek.