Lemondott és csendben távozott a költségvetési csalás miatt első fokon elítélt jegyző

A gellénházi esetet feltáró önkormányzati tisztviselőt már korábban elbocsátották, ő azóta benzinkutasként dolgozik Ausztriában.

Lemondott hivataláról a jegyző a Zala megyei Gellénházán, miután augusztus elején megírtuk, hogy hivatali visszaélés és költségvetési csalás miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt a Zalaegerszegi Törvényszék. A jegyző távozását nem verték nagydobra: a közös önkormányzati hivatal honlapján még péntek reggel is Horváth-Újhelyi Tamara neve szerepelt, és csak azután cserélték le az új jegyző nevére, hogy telefonon érdeklődtünk a lemondása körülményeiről.

Horváth-Újhelyi Tamara – aki a Gellénházi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőként összesen tizenegy Zala vármegyei önkormányzat törvényes működéséért felelt – még 2022-ben több százezer forintot osztott vissza magának egy fiktív megbízási szerződés alapján, ám a bíróság elmarasztaló ítélete ellenére a hivatalában maradhatott.

A jegyző az egyik beosztottjával a 2022-es országgyűlési választás és a „gyermekvédelmi” népszavazás lebonyolításával összefüggő feladatokra két megbízási szerződést kötött.

Később a nagyobb összegű szerződésből a pénz túlnyomó részét átutaltatta egy ügyintézővel a saját bankszámlájára.

Az ügyre a falvak egyikében, Csonkahegyháton egy önkormányzati dolgozó figyelt fel. Ő már nincs a hivatalnál, mivel hivatali titok megsértése miatt az azóta leváltott gellénházi polgármester, Farkas Imre Józsefné kezdeményezésére a később első fokon elítélt jegyző  fegyelmi eljárást indított ellene, aminek a vége hivatalvesztés és eltiltás lett. A kirúgott önkormányzati alkalmazott a 24.hu kérdésre még augusztusban elmondta, hogy azóta benzinkutasként dolgozik Ausztriában, és akkor sem szeretne visszatérni a közigazgatásba, ha a fegyelmi miatt kapott több éves eltiltása lejár.

Az előző jegyző saját maga mondott le a jogviszonyáról

– tájékoztatta lapunkat Major Gergő gellénházi polgármester, aki október 1-jén foglalta el hivatalát, miután a júniusi önkormányzati választáson nyerni tudott Farkas Imre Józsefnével szemben. Azt, hogy a lemondásra mikor került sor, a polgármester nem tudta megmondani, de azt megerősítette, hogy az új jegyző kiválasztásakor informálisan már kikérték az ő véleményét is, és azt a jelöltet támogatta, aki végül Horváth-Újhelyi Tamara utóda lett.

Telefonon elértük Horváth-Újhelyi Tamarát is, aki megerősítette, hogy lemondott a tisztségéről. Az új gellénházi jegyző, Farkas Ármin október 7-én lépett hivatalba. Tájékoztatása szerint elődje szeptember 24-ével távozott az önkormányzatoktól. A tizenegy települést magába foglaló közös önkormányzati hivatal jegyzőjének személyéről pedig egy kétfordulós pályázattal döntöttek.

Kapcsolódó